Hlavní obsah

Nevidomý Čech zvládl maratón na Velké čínské zdi, diváci byli nadšení

Právo, Stáňa Seďová

Deník Právo přinesl 12. května příběh Jana Bauera (37), který se jako první nevidomý člověk na světě odhodlal uběhnout maratón na Velké čínské zdi. Uplynulou sobotu skončil na fantastickém 21. místě. Diváci i ostatní běžci šíleli nadšením a obdivem.

Foto: David Tesař

Jan Bauer při běhu se svou trasérkou

Článek

„Ten pocit byl euforický. Vždy když některý z 2,5 tisíce běžců proběhl cílovou rovinku, tak hlásili jeho jméno a zemi, ze které je – celkem byli maratonci ze 111 zemí světa. A když jsem dobíhal já, hlásili, že dobíhá první nevidomý běžec v historii a je z České republiky. Najednou se ozval obrovský jásot, potlesk, burácivé fandění. Bylo to prostě neuvěřitelně emotivní,“ popisuje neuvěřitelný cíl, kterého Jan Bauer dosáhl po roční přípravě.

Nejhorší nebylo nakonec podnebí, ale více než pět tisíc schodů. „Tady v Česku jsem se připravoval běháním do kopců i schodů ve výškových budovách. Jenomže tam je každý schod jiný. Jinak nakloněný, šikmý, má jiné hrany. Nikdy nevíte, co přijde. Ale svaly to zvládly. Umístil jsem se na 21. místě ve své kategorii, tedy mezi muži mezi 30–39 lety a celkově 138.,“ řekl Právu běžec po příletu do Prahy.

Druhý nevidomý také Čech

Domů k rodině se vrátil plný dojmů. „Strašně tam dýchala ta historie. Proti tomu z Pekingu jsem měl úplně jiné dojmy, než jsem čekal. Je to obří, moderní a čisté město s fantastickou kuchyní a i vcelku milými lidmi,“ popsal metropoli Číny Bauer.

Foto: archív Jana Bauera

Jan Bauer v cíli pražského půlmaratónu s trasérkou Jitkou

Zhruba půl hodiny za ním proběhl cílovou rovinkou další nevidomý běžec, rovněž z Česka, Ondřej Zmeškal. „Ondra je mladý kluk, kterému se líbil můj nápad, takže jsme nakonec vypravovali dva týmy do Číny,“ raduje se i z úspěchu svého spolubojovníka Bauer.

Sportovec, který se nenechal srazit na kolena ani oslepnutím ve třiceti letech, ani roztroušenou sklerózou a dojel například na tandemovém kole z Prahy do Itálie, do míst, kde se jezdí jedna z etap Giro d’Italia, vyšplhal na Gerlachovský štít, zřídil si masážní salón U Slepejše a stará se se svou ženou o dvě děti, chystá další obdivuhodné výkony. Zatím však nechce prozradit jaké.

Reklama

Výběr článků

Načítám