Hlavní obsah

Neúspěšný kandidát zelených si stěžuje na volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

K Nejvyššímu správnímu soudu (NSS) dorazí ve čtvrtek další stížnost na neplatnost voleb. Podá ji kandidát zelených Petr Pávek. Jeho strana se sice do Sněmovny dostala, Pávek ale nakonec do poslaneckého křesla neusedne. To i přesto, že v Libereckém kraji, kde byl lídrem kandidátky zelených, obdržela jeho strana 9,58 procenta hlasů, tedy nejvíce v celé republice.

Článek

Může za to způsob přepočítávání hlasů na mandáty, který je podle Pávka protiústavní.

Soud by měl podle Pávka nařídit přepočítání hlasů. Způsob převádění volebních hlasů na poslanecké mandáty označil za protiústavní, což podle něj odporuje také Listině základních práv a svobod a jejímu ustanovení o rovnosti občanů před zákonem.

Poměrný systém podle Pávka nefunguje všude

Zelení získali ve sněmovních volbách šest mandátů na základě 6,29 procenta vhozených hlasů. KDU-ČSL získala jen o jedno procento víc, ale poslaneckých křesel přitom obsadila třináct. Největší podpoře se zelení těšili právě v Libereckém kraji, kde dosáhli nejvyššího volebního výsledku v rámci ČR - 9,58 procenta. Lídr kandidátky Pávek se však do Sněmovny neprobojoval.

Ministrovi zahraničí a jedničce lidovecké kandidátky v Praze Cyrilu Svobodovi přitom k zisku poslaneckého křesla stačilo 4,84 procenta. Za tento nepoměr může rozdílná velikost volebních krajů.

Starosta Jindřichovic pod Smrkem a neúspěšný kandidát do Sněmovny Petr Pávek se chce proto odvolat na Ústavu, podle které se v ČR poslanci volí podle zásady poměrného zastoupení. Podle Pávka i jeho spolustraníků byl však tento systém změněn tak, že se v některých krajích volí podle většinového systému. "Poměrný systém je modifikován na většinový v rozporu s ústavou," uvedl Pávkův advokát Petr Vališ.

Zelení stojí za Pávkem

Přestože Pávek podává stížnost na neplatnost voleb jako fyzická osoba, má podporu Strany zelených. "Pan Pávek svůj krok s vedením strany důkladně konzultoval," řekla Novinkám mluvčí zelených Eva Rolečková.

NSS musí podle právníka Vališe rozhodnout o stížnosti do 20 dnů. Pokud rozhodne, že je stížnost oprávněná, může případ postoupit Ústavnímu soudu. V případě, že NSS pouze zjistí porušení zákona, chtějí to zelení použít u Ústavního soudu, ke kterému se ale nemohou obrátit sami.

Podle zákona může stížnost k nejvyšší instanci podat pouze skupina více než 41 poslanců, 17 senátorů nebo prezident. Pokud zelení se stížností neuspějí ani u Ústavního soudu, hodlají se podle Pávka obrátit i k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Stížnost k NSS na neplatnost voleb už podala řada občanů a jeden politický subjekt, hnutí Nezávislí. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Volební systém ubral mandáty malým stranám

Strany, které ve volbách získaly malý počet hlasů, včetně těch, které se těsně dostaly do Sněmovny překročením povinné pětiprocentní hranice, doplácejí...

Výběr článků

Načítám