Hlavní obsah

Netajím žádnou nemoc, lhal při nástupu do Klatov duševně chorý lékař

Právo, Patrik Biskup

Bývalý dětský primář Jiří Havránek zatajil před nástupem do klatovské nemocnice v roce 2012, že trpí vážnou duševní chorobou, v důsledku které pak trýznil malé pacienty. Právo o tom má důkaz, kterým je formulář o vstupní prohlídce u závodního lékaře. Jeho součástí je totiž Havránkem vlastnoručně podepsané prohlášení, že neutajil žádnou nemoc, která by měla vliv na výkon jeho zaměstnání.

Foto: Petr Eret, ČTK

Budova klatovské nemocnice

Článek

Přitom bipolární afektivní porucha, kterou 43letý lékař trpí už od studií medicíny, je podle vyhlášky ministerstva zdravotnictví překážkou k výkonu lékařského povolání. Choroba je u Havránka navíc chronická s celoživotním průběhem.

Žádné důkladné vyšetření

Vstupní prohlídku Havránka prováděl praktický lékař Karel Černý. V příslušném tiskopisu zaškrtl, že je vyšetřovaný zdravotně způsobilý pro výkon práce lékaře. Do kolonky předchozí anamnézy napsal: „není významná“.

„Já jsem žádné informace o jeho nemoci neměl. Choval se normálně, nejevil žádné klinické známky duševní nebo jiné choroby,“ řekl Právu Černý. Přiznal ale, že po Havránkovi nevyžadoval zdravotní dokumentaci ani ho nepodrobil důkladnému vyšetření.

Formulář o vstupní prohlídce

„Je to tak trochu problematické si kolegovi říci o zdravotní dokumentaci. S ohledem na to, že má určité odborné medicínské zkušenosti, mně to bylo i tak trochu trapné. Takže to stálo jen na jeho ústním vyjádření,“ pokračoval Černý.

Podle něho je trochu jiné, když doktor vyšetřuje doktora. „Tyto prohlídky neprobíhají úplně standardním způsobem. Často je to tak, že ten vyšetřovaný se kouká na závodního lékaře jako na podřadného sotva lékaře, který ho jenom obtěžuje a dovolí si po něm chtít, aby se dostavil do jeho ordinace,“ uvedl dále Černý.

K hodnocení chování Havránka se v této souvislosti vyjádřil opatrně. „Nemůžu říci, že by se nějak povyšoval nebo byl arogantní, ale zase že by mi vyložil karty na stůl, to absolutně ne,“ uzavřel Černý.

Podivné chování a neadekvátní zákroky

Havránek nastoupil na post primáře klatovského špitálu v polovině května 2012. Po půl roce si zdravotnický personál všiml jeho podivného chování, které vyústilo neadekvátními zákroky na malých pacientech, kterým opakovaně zaváděl centrální žilní katétry bez léků tišících bolest nebo je zase předávkoval anestetiky.

Některé děti měly na těle desítky vpichů, když se jim marně snažil zavést kanylu do žíly. Jiné se zase ocitly v ohrožení života po nadměrné dávce tlumivých látek s halucinogenními účinky.

Své stavy nepozornosti, únavy, třesoucích se rukou vysvětloval Havránek kolegům a sestrám různě – od špatného životního stylu přes bolesti zad, žilní trombózu až po nádorové onemocnění hlavy.

Policie ho vyšetřuje

V únoru 2013 se během pohovoru se šéfem nemocnice přiznal k užívání antidepresiv kvůli psychickým problémům. Poté nastoupil na dvouměsíční léčení do psychiatrické nemocnice. Zpátky do Klatov se po propuštění z léčebny nevrátil, dohodl se na rozvázání pracovního poměru.

Policie Havránka vyšetřuje kvůli podezření z ublížení na zdraví, neboť jeho často nadbytečné a neadekvátní zákroky vedly k závažným zdravotním komplikacím nejméně u čtyř dětí. Případ je ale stále otevřený, znalci se nemohou shodnout na tom, jestli Havránek v důsledku nemoci mohl své jednání ovládat nebo byl naopak nepříčetný.

Vyšetřovatelé se ale také nejspíš zaměří na možné podvodné jednání ze strany Havránka právě s ohledem na to, jak dokládal svou zdravotní způsobilost k výkonu povolání lékaře.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám