Hlavní obsah

Nesvéprávnou dceru, kvůli které napadli místostarostku, mají zase v péči rodiče

Právo, Jaroslav Švehla
Liberec

Nesprávnou dceru má znovu v opatrovnictví romská rodina, která se účastnila napadení místostarostky Albrechtic v Jizerských horách Anny Kuřátkové (KSČM, kandidovala za nez.) a jejího manžela.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Místostarostka Albrechtic Anna Kuřátková v místě, kde ji napadla skupina Romů.

Článek

Poté, co se začátkem roku 2010 rodina své nesvéprávné dcery trpící schizofrenií zřekla, soud jejím opatrovníkem ustanovil obec. Albrechtická místostarostka za nemocnou vyřizovala agendu na úřadech a vyplácela jí sociální dávky. Ke zvratu došlo, když pro ni vymohla důchod, a ten ženě přišel zpětně ve výši 60 tisíc korun. V té době se rodiče o dceru opět začali zajímat a chtěli ji znovu do své péče.

„Po tom incidentu jsme urgovali soud, aby vyhověl naší žádosti, převést opatrovnictví zpátky na rodiče. Jsem ráda, že to je už za námi,“ řekla právu místostarostka. Do jejího domu v polovině letošního listopadu vniklo několik osob včetně sestry a matky nesvéprávné ženy a domáhaly se peněz, které podle nich měla místostarostka dostávat za opatrovnickou péči.

„Nenechaly si vysvětlit, že žádné peníze nepobírám a poslaly na mne neznámého muže, který rozkopl vrátka a vrazil mi dvě facky, když se mě manžel chtěl zastat, povalil ho na zem. Utekli, až když jsem řekla, že volám policii,“ popsala útok místostarostka. Žádné zranění nikdo z napadené dvojice naštěstí neutrpěl.

Policie útočníka obvinila z násilí proti úřední osobě, za které hrozí až čtyři roky vězení. Šetření útoku není ještě u konce. V malé obci byly po incidenty posíleny hlídky strážníků ze sousední Desné. Po rozhodnutí soudu, který vrátil nesvéprávnou ženu zpět rodině, je podle vedení obce zase klid a hlídky probíhají v normálním režimu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám