Hlavní obsah

Nepodávejme Babišovi záchranné lano, burcují senátoři ČSSD

Novinky, zpe

Senátoři ČSSD se velmi zostra ohradili proti vstupu do vlády s hnutím ANO. V dopise směřovaném spolustraníkům se obuli do premiéra Andreje Babiše. Senátoři varují před tím, že ČSSD už s Babišem ve vládě byla a nedopadla dobře.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD)

Článek

„Po celou dobu společného vládního angažmá Andrej Babiš využil každé příležitosti, aby úspěchy vlády vztáhnul na sebe a hnutí ANO - naopak neúspěchy včetně uměle vytvořených kauz svedl na ČSSD,“ stojí v dopise, který mají Novinky k dispozici.

„Nevěříme, že Andrej Babiš změní svoje chování a bude sociální demokracii respektovat jako suverénní stranu a partnera a že nebude pokračovat v jejím systematickém poškozování,“ uvádějí také senátoři.

Podotýkají, že se Babiš během minulého vládního angažmá ještě jako vicepremiér a ministr financí stavěl proti zmírnění dopadů církevních restituci, navyšování minimální mzdy či rychlejšímu růstu penzí.

Účast ve vládě preference nezvýší

Senátoři také zdůrazňují, že ANO jakožto vítěz voleb nese největší díl odpovědnosti za sestavení funkční vlády, která bude schopna získat důvěru Sněmovny.

Levicová ČSSD nemá zachraňovat politické hnutí oligarchů
senátoři ČSSD

„Účast naší strany ve vládě není podle našeho přesvědčení šancí na rehabilitaci v očích voličů a výrazný růst preferencí. Není ani záchranou parlamentní demokracie v naší zemi. Ale je to s ohledem na postoj dalších stran zastoupených v Poslanecké sněmovně podání záchranného lana hnutí ANO,“ burcují senátoři.

Levicová ČSSD podle nich nemá zachraňovat politické hnutí oligarchů, které má navíc velké množství problémů.

Pod dopisem je kromě předsedy Senátu Milana Štěcha podepsán i šéf senátorského klubu Petr Vícha. S textem se prý ztotožňuje celý senátorský klub kromě Evy Sykové.

Anketa

Měla by ČSSD vstoupit s ANO do vlády?
Ano
15,6 %
Ne
80,3 %
Je mi to fuk
4,1 %
Celkem hlasovalo 3174 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám