Hlavní obsah

Neonacisté dělají seznamy politiků s antifašistickými postoji

Právo, Jakub Mračno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ultrapravice se v poslední době vrátila k monitorování tzv. nepřátel. Hned na několika serverech neonacistů se objevují rubriky nazvané „monitoring“, kam jednotliví aktivisté vkládají fotografie a další informace o různých lidech s antifašistickými postoji, mezi kterými jsou i politici, experti na extremismus či známí politologové.

Článek

Na seznamu, který je přístupný prostřednictvím webové stránky „whitwjustice“ a který většinou tvoří nekvalitní a neidentifikované fotografie účastníků různých demonstrací zaměřených proti neonacismu, lze ale snadno nalézt například prvního místopředsedu ODS, pražského primátora Pavla Béma nebo předsedu Senátu Přemysla Sobotku (ODS).

Je tam celkem dvacítka komunistických politiků včetně šéfa strany Vojtěcha Filipa, ale i členů dalších parlamentních stran. Nechybí duchovní a někdejší poslanec za Unii svobody Svatopluk Karásek, politologové Zdeněk Zbořil a Miroslav Mareš či známý herec a moderátor Jan Kraus, stejně jako několik novinářů či deníkových fotografů.

„Je to už takový český folklór, neustále sestavovat nějaké seznamy škůdců. Už na podzim 1938 byl takto zapsán na seznam Árijského boje můj otec za to, že jako obchodník obsloužil židovku. Pak se dělaly seznamy reakcionářů, pak zas seznamy estébáků... Neonacisté jen dělají to samé,“ řekl Právu Zbořil.

Podle něj se snaží ultrapravice společnost záměrně víc rozdělovat místo toho, aby se snažila o integraci. „Svědčí to o jejich hrubosti, sám jsem už dříve varoval, že je třeba se snažit tyto skupiny řešit už na školách, nebyla ale vůle a dnes už po sobě hází kameny,“ dodal politolog.

Bém mezi posledními

Pavel Bém se na „seznam nepřátel“, neonacisty nazývaný ostřeji jako „rudá špína“ a podobně, dostal nejspíše pro své nesmlouvavé stanovisko při událostech okolo loňského výročí křišťálové noci. V rámci číslování fotografií byl přidán na seznam mezi posledními.

Na dotaz Práva, zda se necítí ohrožen, odpověděl: „Ne! Já totiž skutečně jsem nepřítelem neonacismu, stejně jako dalších extremistických ideologií. Tyto postoje podle mě ani dnes už není možné skrývat.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám