Hlavní obsah

Neomezená moc? Sorry jako, to chceš moc! Stovky lidí tiše protestovaly proti Babišovi

Novinky, nšt
Praha
Aktualizováno

Na Staroměstském náměstí v Praze se v úterý v podvečer sešly stovky lidí k tichému protestu proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi. Němý protest se poté přesunul před Úřad vlády a zesílil. Lidé se zalepenými ústy a s transparenty zde vyjádřili svou nespokojenost s Babišovou vládou i spornými kroky, které ministři v demisi dělají.

Demonstrace proti BabišoviVideo: Novinky

 
Článek

Lidé přišli protestovat proti krokům vlády v demisi s transparenty jako „Neomezená moc? (sorry jako) To chceš moc!” či hesly narážejícími na vyšetřování kauzy Čapí hnízdo, v níž Babiš čelí obvinění ze zhruba padesátimiliónového dotačního podvodu, a změnami ve strukturách státu i policie: „Vyšetříte se sám?”

Foto: Nela Štefanová, Novinky

Tichý protest proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi na Staroměstském náměstí v Praze

Na Staroměstském náměstí se podle reportérky Novinek sešlo po 18. hodině kolem pěti stovek lidí, kteří se zalepenými ústy jen tiše stáli na místě a v rukou třímali transparenty. „Je tu nezvyklý klid,” popsala atmosféru. Až na úvodní slova v megafonu nemluvil ani zástupce organizátorů akce, který poté na vyvýšeném bodě pouze střídal transparenty se vzkazem protestujícím.

Foto: Nela Štefanová, Novinky

Tichý protest proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi na Staroměstském náměstí v Praze

Protest pořádaný sdružením Milion chvilek pro demokracii se posléze přesunul rovněž němým průvodem před Úřad vlády. Během cesty však výrazně posílil a podle odhadů reportérky se ze stovek lidí staly krátce po 19. hodině spíše tisíce. „Jen tu mlčky stojí se zalepenými ústy, je jich ale výrazně víc,” uvedla.

Demonstranti před Úřadem vládyVideo: Novinky

K protestu se mohli připojit všichni, kdo mají zájem mluvit s premiérem v demisi beze slov. K dispozici byl i hashtag #nemyprotest spojující protestní příspěvky na sociálních sítích. Této možnosti využila celá řada lidí z různých koutů republiky.

„Jsme zklamaní! Andrej Babiš o nás řekl: '…tito lidé nechtějí vést debatu a argumentovat. Já s tím nemám problém.' Vyzvali jsme ho tedy k veřejné diskusi za účasti veřejnosti a novinářů,” vysvětlili na svém facebookovém profilu organizátoři.

„Naši výzvu nejprve přijal a pozval nás na Úřad vlády. Posléze se však ukázalo, že ji ve skutečnosti odmítl. Je ochoten se sejít pouze bez novinářů a veřejnosti - za zavřenými dveřmi. Člověk, který se zaklíná transparentností, tak již počtvrté odmítl transparentně odpovědět občanům na jejich otázky,” vysvětlili dále.

Reklama

Výběr článků

Načítám