Hlavní obsah

Neoblomný Kubera na Tchaj-wan pojede. U mě končíš, řekl mu prý Zeman

Právo, Jan Rovenský

Druhý nejvyšší ústavní činitel, předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS), je pevně rozhodnutý v příštím roce oficiálně navštívit Tchaj-wan. Potvrdil to v úterý Právu. Chce tak učinit navzdory varování diplomatů, že to může na řadu let zmrazit česko-čínské vztahy i poškodit byznys.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jaroslav Kubera

Článek

„Je to definitivní, nedá se to zvrátit. Čekáme jen na prezidentské volby na Tchaj-wanu, které budou v lednu. Ty mohou dopadnout tak, že Tchaj-pej bude mít k Pekingu vřelejší či chladnější vztah, ale moji cestu nijak neovlivní,“ řekl Kubera Právu.

Volby se na Tchaj-wanu konají 11. ledna a jejich favoritkou je prezidentka Cchaj Jing-wen, která od léta válcuje své soupeře v průzkumech veřejného mínění, mj. i kvůli demonstracím v Hongkongu. Cchaj Jing-wen prosazuje zdrženlivou politiku vůči Pekingu a právě s ní by se Kubera mohl setkat. Jestli ale k tomu dojde, šéf Senátu zatím neví.

Kuberova cesta na Tchaj-wan leká diplomaty

Stalo se

„Tak daleko příprava není. Teprve v lednu bude jasnější, s kým se setkáme. Ale nemám vcelku žádný problém se setkávat s kýmkoli. Například s čínským velvyslancem v Praze jsem se setkal tolikrát, že je u mě v Senátu jako doma,“ podotkl Kubera s narážkou na ambasadora Čang Ťien-mina, který se šéfovi horní komory snažil cestu na Tchaj-wan rozmluvit.

Cesta podnikatelů?

Kubera chce návštěvu ostrova pojmout jako obchodní cestu. „Chápu čínské problémy, historii a její složitosti, ale je to odtud potud. Cesta vůbec není proti Číně, je to podnikatelská mise. Podnikatelé o ni mají eminentní zájem, ale v tomto nejsem úplně rozhodující činitel. To si dělá buď Svaz průmyslu a dopravy, nebo Hospodářská komora,“ doplnil šéf Senátu s tím, že zvažuje navštívit cestou i Filipíny.

Kubera: Čína se bojí, aby nedopadla jako Sovětský svaz

Domácí

Prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého informace o cestě překvapila. „Nejsem si vědom toho, že bychom chystali doprovodnou delegaci pana předsedy na Tchaj-wan. S Číňany z Pekingu mám sice čím dál víc starostí, ale že by naši lidé jezdili na Tchaj-wan… Ani nevím, že jsme o to byli Senátem požádáni,“ reagoval v úterý Dlouhý.

Jasnou odpověď ohledně Kuberovy cesty nedal ani šéf Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. „Zatím nejsou cesty rozhodnuty,“ řekl Právu.

Proti je Zeman, Babiš i diplomaté

Jak Právo psalo již v říjnu, Kuberova cesta se nelíbí nejen Pekingu, ale ani prezidentu Miloši Zemanovi a premiéru Andreji Babišovi (ANO). A vysocí čeští diplomaté mimo záznam poukazují hlavně na to, že to bude mít dopad na české firmy na čínském trhu. Zeman měl Kuberovi na jednom ze setkání dokonce říct, že když vyrazí na Tchaj-wan, tak u něj skončil.

„To on jen tak straší. Naše vztahy jsou dlouhodobé, tyto věci jsou takové hrátky. Politicky jsme úhlavní nepřátelé, ale lidsky to je jiné,“ řekl Právu Kubera, který už dřív uznal, že jeho cesta může ovlivnit podnikání českých firem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jaroslav Kubera s Milošem Zemanem při říjnovém setkání nejvyšších ústavních činitelů na Hradě

Kuberova návštěva vyvolává vášně hlavně kvůli tzv. politice jedné Číny. Tu prosazuje jak Peking, tak Tchaj-pej, potíž je v tom, že obě vlády se pokládají za legitimní nástupkyně původní císařské Číny. V diplomacii jasně vítězí Peking, který uznává většina států včetně Česka, zemí Evropské unie či Spojených států.

I když o zahraniční politice rozhoduje vláda, může cestu šéfa Senátu vnímat Peking jako zpochybnění jednoznačnosti české politiky vůči ČLR.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám