Hlavní obsah

Babiš ve válce s Evropskou komisí: Není to pro mě autorita

Novinky, Barbora Zpěváčková
Madrid
Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) se v pondělí v Madridu, kde se účastní klimatického summitu OSN, rozčílil kvůli auditu Evropské komise o jeho střetu zájmů. Na dotaz Novinek, jestli pro něj Evropská komise není dostatečnou autoritou, odvětil, že není.

Premiér Andrej Babiš k auditu Evropské komiseVideo: Barbora Zpěváčková, Novinky

 
Článek

„Považuji to za účelovou záležitost. Evropská komise není dostatečnou autoritou. Proč si myslíte, že Evropská komise má patent na rozum? Nemá. A nemá vykládat české zákony a speciální zákon proti Babišovi. Určitě to není autorita,“ prohlásil Babiš.

Audit o Babišovi je konečný, potvrdil mluvčí EK. Není, odmítáme to, reaguje premiér

Domácí

Auditní zpráva podle premiéra není konečná a je přesvědčen, že Česká republika nebude vracet žádné dotace. Hovořilo se o tom, že ČR by musela vracet zhruba 450 milionů korun.

„Média stále mluví o tom, že se něco bude vracet. Podle mého názoru se nic vracet nebude. Střet zájmů zásadně odmítám. Považuji to za absurdní, uvidíme, jak se k tomu postaví ČR. Budou tam nějaké lhůty a ČR se k tomu vyjádří. Není to konečné z pohledu ČR,“ řekl Babiš.

Je zpráva konečná?

Evropská komise v auditu konstatovala, že premiér Andrej Babiš je ve střetu zájmů. Napsal to týdeník Respekt, ministerstvo pro místní rozvoj auditní zprávu zatím nezveřejnilo. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) prohlásila, že auditní zpráva není konečná a Česká republika ji ještě může připomínkovat.

Foto: Novinky

To vzápětí vyvrátil mluvčí Evropské komise, podle něhož je auditní zpráva konečná a už není žádný prostor pro její rozporování. Dostálová má více informací sdělit v úterý ráno na tiskové konferenci.

Opozice je hysterická, zkritizoval Babiš

Babiš se v pondělí v Madridu také opřel do opozice a neziskové organizace Transparency International, která uvedla, že Babiš je dotační podvodník a měl by okamžitě odstoupit.

Babiš je dotační podvodník, měl by okamžitě odstoupit, vyzývá TI

Domácí

„Zkorumpovaná neziskovka Transparency International, která dostává peníze od ministerstev, v minulosti hlavně od Chovance (někdejšího ministra vnitra Milana Chovance, pozn. red.), když dohlížela na to, jak se rozkrádaly České dráhy,“ rozohnil se premiér.

Opoziční strany zkritizoval, že nemají jiný program než antibabiš. „Jsou hysteričtí a stále něco vyvolávají,“ shrnul premiér.

Reklama

Výběr článků

Načítám