Hlavní obsah

Nenávidí Babiše, kvůli tomu rezignovat nehodlám, reaguje premiér

Premiér Andrej Babiš (ANO) nevyslyší výzvu spolku Milion chvilek k rezignaci. Právo lidí protestovat respektuje, Milion chvilek ale podle něj demonstroval, i když nebyl obviněný a Česko nemělo zprávu auditorů Evropské komise o jeho údajném střetu zájmů. Napsal to v SMS zprávě na dotaz ČTK.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Demonstrace za odstoupení premiéra Andreje Babiše (ANO) na Václavském náměstí v Praze 10. prosince 2019

Článek

Protest, který zorganizoval spolek Milion chvilek pro demokracii, začal v úterý večer na Václavském náměstí v Praze. Sešlo se tam odhadem několik desítek tisíc lidí.

Nejsme Agrofert! skandovali demonstranti proti Babišovi. Přišly desetitisíce lidí

Domácí

„Milion chvilek demonstrovalo, i když jsem obviněný nebyl a zpráva auditorů do Česka nedorazila. Respektuju to, máme svobodu a demokracii, každý má právo demonstrovat proti čemu a komu chce. Ale rezignovat kvůli tomu, že nenávidí Babiše, opravdu nehodlám,” napsal premiér.

„Na demonstrace chodí pravidelně opozice, protože antibabiš je jejich jediný program, nic jiného neumí,“ dodal.

Zaparkovaný Agrofert: Zisky patří Babišovi, dohlíží jeho manželka a právník

Ekonomika

Milion chvilek požaduje demisi Babiše a zastavení státních zakázek a dotací pro holding Agrofert. Chce, aby Babiš vrátil peníze, které určila auditní zpráva Evropské komise. Demonstraci spolek svolal po událostech minulého týdne. Podle auditu EK, který zveřejnila některá média, Babiš porušil české i evropské předpisy o střetu zájmů.

Nadále totiž ovládá holding Agrofert, který pobírá unijní dotace. Česko podle auditu přijde o stovky milionů korun. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zároveň zrušil usnesení o zastavení trestního stíhání Babiše a jeho někdejší poradkyně Jany Mayerové v kauze Čapí hnízdo a věc vrátil k došetření.

Benjamin Roll z Milionu chvilek pro demokracii popsal před začátkem protestu cíle demonstrantůVideo: Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám