Hlavní obsah

Nemovitosti, drahokamy, daňové ráje. Kott plánoval, kam ulít peníze

Právo, Jiří Hardoš

Kam se špinavými penězi? Právě o tom podle žalobců před svým zatčením usilovně dumal exposlanec Petr Kott (49), jedna z hlavních postav skupiny kolem bývalého středočeského hejtmana za ČSSD Davida Ratha v kauze údajně zmanipulovaných zakázek ve Středočeském kraji.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Kott patří k obviněným v korupční kauze spojené s poslancem Davidem Rathem.

Článek

Ze záznamů prostorových odposlechů podle vyšetřovatelů vyplývá, že se o ideálním způsobu, jak získané finance nejlépe investovat a zároveň ukrýt, bavil Kott s dalšími obviněnými opakovaně.

A uvažovali prý nad celou řadou možností, které přitom zapadají do nejčastěji praktikovaných způsobů praní špinavých peněz, ať již jde o obchody s nemovitostmi nebo anonymními akciemi.

„Konkrétně se jednalo o možnosti investic do nemovitostí, drahých kovů a kamenů, uložení finančních prostředků v tzv. daňových rájích a o nákupy cenných papírů,“ stojí v usnesení ústeckého státního zastupitelství z 16. května o zajištění Kottova majetku, které má Právo k dispozici.

Kott stihl část peněz poslat do USA

Detektivové protikorupční policie již v květnu nalezli v domě, který obýval Kott se svou partnerkou a další obviněnou v kauze Kateřinou Pancovou, 30 miliónů korun. Podle zjištění vyšetřovatelů však Kott již před policejním zásahem, který proběhl 14. května, stačil určitý obnos poslat za oceán.

„Část finančních prostředků již obv. MUDr. Kott dokonce investoval do akcií přesně nezjištěné společnosti z USA,“ uvedl v dokumentu žalobce Jiří Pražák, který pod vedením Lenky Bradáčové kauzu dozoroval ještě před tím, než případ převzalo středočeské státní zastupitelství.

Žalobce Pražák v usnesení napsal, že lze „důvodně očekávat“, že soudy exposlanci uloží trest propadnutí majetku. A to vzhledem k okolnostem, za jakých se měl Kott trestné činnosti dopouštět, a k době, po jakou se tak mělo dít.

„I s přihlédnutím k jeho majetkovým poměrům, kdy z dosavadních výsledků prověřování je zřejmé, že obviněný dlouhodobě získává značné majetkové prostředky pácháním právě tohoto druhu trestné činnosti, spočívajícího v ovlivňování zadávacích řízení za úplatu,“ uvedl.

Zajištění majetku

A aby vůbec nějaký majetek k propadnutí zůstal, rozhodl Pražák svým usnesením o zajištění Kottova majetku. Podotkl, že si vyšetřovatelé nemohli obstarat jeho přesný soupis z „taktických důvodů“, aby zabránili úniku informací. Rozhodnutí se tak týká „celého majetku obviněného“, včetně toho, který exposlanec teprve získá.

Následně vyšlo najevo, že se žalobce rozhodl obstavit i majetek Pancové, o čemž již dříve média informovala. Při pohledu do katastru nemovitostí lze zjistit, že státní zástupci zajistili Kottův podíl v domu v Doksech na Českolipsku, stejně jako nemovitosti Pancové v Hostivici nebo v Rudné u Prahy.

Kott sice proti usnesení podal stížnost, s tou ale u ústeckého krajského soudu neuspěl. Namítal třeba, že není jasné, k čemu by mělo obstavení majetku sloužit, když policisté při domovní prohlídce zajistili v hotovosti víc, než na kolik si měl podle původního obvinění přijít údajnými machinacemi při tendrech.

„Případný trest propadnutí majetku by mohl postihnout celý majetek obviněného nebo jeho část, z tohoto pohledu je tedy nerozhodné, že při domovní prohlídce byla zajištěna finanční hotovost převyšující 30 mil. Kč, jejíž původ je předmětem vyšetřování,“ opáčil soud v usnesení z 18. června, které má rovněž Právo k dispozici.

Devátý obviněný

Server Lidovky.cz v úterý zveřejnil dosud neznámou totožnost devátého stíhaného člověka v kauze.

Obvinění z podplácení a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky čelí Václav Kovanda, člen představenstva stavební společnosti Pohl.

Stíhání se týká rekonstrukce gymnázia v Hostivici za 26 miliónů korun, na kterou prý Kovanda dohlížel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám