Hlavní obsah

Nemocnice vyhlásily krizový stav

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Asociace českých a moravských nemocnic, která sdružuje převážně menší nemocnice, vyhlásila ve středu ve svých 151 zařízeních krizový stav. Týká se i léčeben dlouhodobě nemocných a léčebných ústavů. "Podporujeme protest praktických lékařů, pediatrů a ambulantních specialistů a zúčastníme se přípravy společných protestních akcí," píše se v prohlášení, které asociace zaslala Právu.

Článek

Právě uvedení lékaři, k nimž se nemocnice připojují, zvažují, zda 30. ledna, kdy lékárníci na tři hodiny uzavřou lékárny, budou s nimi solidární a také vstoupí do stávky.

Důvodem vyhlášení krizového stavu v nemocnicích je podle asociace neochota ministerstva zdravotnictví opravit chyby ve vyhlášce o úhradách péče na letošní první pololetí. Ta by podle nich totiž vedla k omezení péče o pacienty. "Například u následné péče by to bylo o 10 až 15 procent," řekl Právu Stanislav Fiala, vedoucí kanceláře asociace.

Vysvětlil, že máme devět zdravotních pojišťoven a ministerstvo ve vyhlášce tedy stanovilo i devět limitů na léky, pro každou pojišťovnu jiný. Protože zdravotnická zařízení mají klienty ze všech pojišťoven a lékové limity nejsou mezi pojišťovnami převoditelné, v praxi to povede k tomu, že pro některé pacienty bude léků nedostatek a u jiných bude vyhláška nutit léky plýtvat. Vše se totiž počítá na základě léčení v prvním pololetí roku 2005 plus tři procenta navíc.

Protože ale nemocnost stoupá, tak některá lůžka nebudou pro pacienty určitých pojišťoven dostupná a jiná naopak budou prázdná.

Asociace uvedla, že ministra zdravotnictví Davida Ratha upozorňovala na chyby ve vyhlášce, ale nic se nezměnilo. "Protože naše úsilí nevedlo k výsledku, asociaci nezbylo jiné řešení než vyhlásit krizový stav," píše se v prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám