Hlavní obsah

Nemocnice dostanou příští rok více peněz, oznámil Heger

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) v neděli uvedl, že úhradová vyhláška, skrze níž plynou finance do zdravotního systému, počítá v příštím roce s navýšením. Podle Hegera se v roce 2012 úhradová vyhláška dostane na 103 procent letošního stavu. Ministr to uvedl v České televizi v Otázkách Václava Moravce (OVM).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

Ministr uvedl, že systém má stále ještě rezervy a dodal, že finance pro jednotlivá zařízení budou rozdělovány diferencovaně. Více by podle ministra měly dostat nemocnice, které byly doposud podfinancované.

Zvýšení úhradové vyhlášky by mohlo uklidnit zdravotnické odbory, které se v poslední době obávaly, že v systému nebude dostatek peněz na růst platů. Až doposud resort tvrdil, že úhradová vyhláška bude zhruba na úrovni letošního roku. Zdravotníci se báli jejího snížení.

Ministr v letos podepsaném memorandu slíbil zdravotníkům růst platů o 10 procent. Před časem ministerstvo oznámilo, že je schopné lékařům od počátku roku garantovat růst platů o 6,25 procenta, další růst bude záviset na celkovém vývoji ekonomiky.

Pacienti si budou moci vybrat lékaře

Debata se vedla i o zavádění nadstandardů ve zdravotnictví. Heger osobně by se přikláněl k tomu, aby nadstanadardy začaly platit již od ledna, nikoliv později, jak se zvažuje.

Ministr nicméně potvrdil, že od ledna bude například možné, aby si pacient vybral lékaře, který jej bude operovat.

"Bude to v limitované podobě," doplnil Heger s tím, že rozhodně nedojde k tomu, aby špičkový operatér nebyl k dispozici pro závažný případ jen proto, že si jej někdo přeje v rámci nadstandardu pro běžnou operaci.

Spolu s ministrem v pořadu diskutovala rovněž komunistická poslankyně Soňa Marková a přednostka dermatovenerologické kliniky FN Na Bulovce Jana Herzogová.

Reklama

Výběr článků

Načítám