Hlavní obsah

Němeček může vypsat tendr na leteckou záchranku

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda na středečním večerním zasedání rozhodla o dalším provozování letecké záchranky. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) může vypsat výběrové řízení na šest základen. Smlouva se současnými provozovateli vrtulníků končí letos k 31. prosinci.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD)

Článek

Tendr bude vypsán na čtyři roky. Poslední rok budou však soukromníci vrtulníky provozovat pouze, pokud stát nezajistí jiný provoz. Hodnota zakázky je předběžně vyčíslena na 1,2 miliardy korun.

„Je velmi podstatné, aby k 1. lednu 2017 nebyly pochybnosti, že tu bude služba zajištěna,“ zdůraznil Němeček.

Kabinet ve středu zároveň rozhodl, že dvě základny bude nově provozovat armáda a ministerstvo vnitra. Armáda bude kromě stávající základny v Plzni obstarávat i základnu v Českých Budějovicích. Ministerstvo vnitra, které zajišťuje Prahu a střední Čechy, přibere základnu v Brně. Nyní osm z deseti základen provozují soukromé firmy.

Materiál vláda několikrát odložila

Němeček má také do letošního srpna předložit analýzu o tom, kdo by mohl leteckou záchranku provozovat po roce 2019.

Než vláda materiál schválila, několikrát ho odložila. Problémem byla například cena tendru, která vadila především ministru financí Andreji Babišovi (ANO). Kabinet také řešil, zda se služba převede částečně na stát, nebo zůstane v rukou soukromých firem.

Reklama

Výběr článků

Načítám