Hlavní obsah

Němec kvůli Kulínskému žádá analýzu uvalování vazeb

PRAHA

Případ sbormistra Bambini di Praha Bohumila Kulínského přiměl ministra spravedlnosti Pavla Němce ke kroku, kterým chce prověřit, zda mnozí obvinění nekončí v českých vazebních věznicích zbytečně. Požádá Nejvyšší státní zastupitelství, aby mu předložilo informace o počtech stíhaných, u kterých bylo v uplynulých letech navrhováno vzetí do vazby.

Článek

"Pan ministr si myslí, že institut vazby je nadužíván. Jestli je to ale opravdu problém, ukáží až konkrétní čísla," řekl v neděli mluvčí ministra spravedlnosti Petr Dimun.

Kulínský je stíhán za sexuální zneužívání nezletilých sboristek. Právě jeho případ odstartoval veřejnou i politickou debatu o vazbách. V pankrácké věznici totiž strávil kvůli obavám z ovlivňování svědků 219 dnů. V pátek byl propuštěn [celá zpráva], když pražský městský soud přijal záruku jeho manželky a uložil mu probační dohled. Jeho dřívější žádosti o propuštění byly přitom opakovaně zamítány, první naděje mu svitla až u Ústavního soudu. [celá zpráva]

"Případ Kulínský vyvolal spekulace ohledně tak závažného zásahu do osobní svobody, jakým je vyšetřovací vazba a praxe soustavy státního zastupitelství při jejím navrhování," prohlásil Dimun s poukazem na to, že Kulínský byl propuštěn až po zásahu Ústavního soudu.

Pozůstatek minulých časů

Němec se proto podle něj chce na problém vazebního stíhání podívat komplexně. Nejvyšší státní zastupitelství požádá, aby mu vyhodnotilo situaci za pět až deset let zpátky. Ministr bude chtít podle mluvčího znát počty vazebně stíhaných lidí i důvody, proč byli ve vazbě. Kromě ovlivňování svědků k nim patří i obava z toho, že by obviněný uprchl do ciziny či v trestné činnosti pokračoval.

Němce zajímá i to, za které trestné činy lidé ve vazební věznici nejčastěji končí, kolikrát je u nich navrhováno prodloužení vazby, kdy je či není vyhověno. "Chceme zkrátka znát tu situaci obecně," dodal Dimun. Podle něj se Němec zajímá i o to, kolik vazebně stíhaných lidí se u soudu dočká osvobozujícího rozsudku a pak žádá stát o odškodné. Po vyhodnocení informací se podle Dimuna uvidí, zda je na čase připravit ohledně vazeb změnu zákona.

Na tom, že je v Česku příliš využívána zejména koluzní vazba, daná obavami z ovlivňování svědků, se v dnešní Sedmičce televize Nova shodli i předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) a její místopředsedkyně Miroslava Němcová z ODS. Podle Zaorálka jde o pozůstatek minulých časů a pohodlnou cestu, jak mít podezřelého pod kontrolou. Němcová přímo ve vztahu ke kauze Kulínského řekla, že její důvěra v justici je nahlodána a považuje to za systémové selhání justice.

Reklama

Související témata:

Související články

Kulínský zůstane ve vazbě

Sbormistr Bambini di Praga Bohumil Kulínský, který je stíhán za pohlavní zneužívání, zůstane ve vyšetřovací vazbě. Pražský městský soud v pátek odmítl vyhovět...

Padla další obvinění Kulínského

Policie rozšířila obvinění sbormistra Bohumila Kulínského o dalších 17 skutků. Do současné doby tak byl obviněn celkem v 42 případech. Další informace k novým...

Kulínského vazba je protiústavní

Ústavní soud v pondělí zrušil prodloužení vazby sbormistra Bohumila Kulínského obviněného ze zneužívání nezletilých dívek. Podle soudu je vazba v rozporu...

Výběr článků

Načítám