Hlavní obsah

Němec dnes odvolá Vyvadila, ten už má sbaleno

Právo, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na hodiny se dá počítat působení Jiřího Vyvadila ve funkci náměstka ministra spravedlnosti. Ani v neděli nezměnil ministr Pavel Němec (US-DEU) svůj názor, že kvůli lednové schůzce Vyvadila s nepravomocně odsouzeným podnikatelem Tomášem Pitrem by měl náměstek rezignovat, jinak že ho odvolá.

Článek

"Mám zájem na tom, aby se celá situace zklidnila. Předpokládám, že v pondělí dojde k nějakému rozuzlení," prohlásil v neděli ministr v diskusním pořadu ČT Otázky Václava Moravce v telemostu z Brna. Dal najevo, že ultimátum dané náměstkovi do konce týdne vypršelo a že v této kauze"není nic nového".

"Pro mne to bude velice příjemná zpráva... Skvělé," komentoval ve studiu ČT případné své odvolání Vyvadil. Dodal, že už stejně má všechny své věci na ministerstvu sbalené a že vypnul počítač a vyklidil kancelář. Pochlubil se také, že dostal za poslední týden mnoho pracovních nabídek.

"Pane ministře, prosím vás, kdy se teda zítra sejdeme a kdy dostanu od vás to rozhodnutí?" optal se včera Vyvadil na dálku Němce. Ten odvětil, že nevidí důvod řešit záležitost přes média. "Aby to bylo provedeno po vzájemné dohodě," pouze podotkl.

Ministr míní, že náměstek schůzkou s Pitrem poškodil resort, a když je Vyvadil soudcem Nejvyššího správního soudu nyní na stáži na ministerstvu, že poškodil i celou justici. Podle Němce je náměstek navíc politicky činný coby poradce premiéra.

Dva kohouti

Vyvadil zopakoval, že od poloviny prosince upozorňuje Paroubka, že by měl odejít z ministerstva, protože spolupráce s Němcem je podle něj těžko myslitelná. "Nemohou být dva kohouti na jednom smetišti," uvedl.

K případné odvetě ČSSD za Vyvadila v podobě odvolání šéfa spravedlnosti Němec řekl, že by tím fakticky skončila koaliční smlouva a z vlády by odešli i ministři za US Karel Kühnl (obrana) a Dana Bérová (informatika) z vlády.

"Pokud se ČSSD bude snažit za každou cenu tímto vyhozením z vlády pomoci Unii svobody ve volbách, tak těžko s tím můžeme něco dělat," prohlásil Němec.

Vládu by pak prý opustili i lidovci, neboť by nepřipustili fungování menšinového kabinetu s podporou komunistů. "Prezident jmenoval koaliční vládu a nesmířil by se s tím, že by fungovala menšinová vláda. Následovala by od něj výzva k rezignaci předsedy vlády, a to Paroubek před volbami nepřipustí," uvedl zdroj blízký US-DEU.

Paroubek odmítl v neděli kauzu komentovat, uvedla pro mluvčí vlády Lucie Orgoníková.

Reklama

Související témata:

Související články

Paroubek pokáral ministra Němce

Předseda vlády Jiří Paroubek (ČSSD) se ve středu po zasedání vlády pustil do ministra spravedlnosti Pavla Němce (US-DEU). Paroubkovi vadí Němcovo...

Výběr článků

Načítám