Hlavní obsah

Němcová: Zeman by měl přispět k stabilizaci politiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová prohlásila v úterý po jednání zástupců její strany s lidovci, že by se prezident Miloš Zeman měl podílet na co nejrychlejší stabilizaci české politické scény.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miroslava Němcová

Článek

"Pan prezident by měl participovat na co možná nejrychlejší stabilizaci poměrů. Určitě ne kladením nějakých dalších podmínek nebo svých požadavků," reagovala Němcová na slova Zemana v úterním Právu, kde uvedl, že nebude požadovat 101 poslaneckých podpisů po politikovi, kterého pověří sestavením vlády. [celá zpráva]

Ověřených 101 podpisů požadoval Zemanův předchůdce Václav Klaus v roce 2004 pro jmenování vlády Stanislava Grosse (ČSSD). Chtěl mít písemný důkaz, že kabinet ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU bude mít podporu Sněmovny. "Já jen zopakuji slova Václava Havla, který, když chtěl podpisy Václav Klaus, tak to označil za estébácké metody. Takže já myslím, že to nutné není," řekl po úterním jednání šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Související témata

Foto: Milan Malíček, Právo

Předvolební setkání představitelů ODS s voliči na Náměstí Republiky. Na snímku Miroslava Němcová volební lídr ODS.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman předal při příležitosti státního svátku 28. října 2013 nejvyšší státní vyznamenání. Na snímku Pavel Bělobrádek s manželkou.

Úřadující předseda ODS Martin Kuba a Němcová se s šéfem lidovců bavili také o počtu místopředsedů budoucí Sněmovny. Shodli se na tom, že ideální počet by byl čtyři až pět místopředsedů. Podle Němcové bude ODS usilovat o jedno z místopředsednických míst. KDU-ČSL by místopředsedu také ráda měla, ale nelpí na tom. "Dá se to potom kompenzovat i v rámci výborů a zastoupení členů ve výborech," upřesnil Bělobrádek.

Reklama

Související témata:

Související články

Vedení ODS dalo funkce k dispozici

ODS se po volebním debaklu, kdy získala jen necelých osm procent hlasů, ocitla v celkovém poraženeckém rozpoložení. Exposlanec Marek Benda, stejně jako...

Výběr článků

Načítám