Hlavní obsah

Němcová s Kubou přijeli do Lán za prezidentem

• Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v pátek zahájil sérii rozhovorů se zástupci politických stran, po nichž by mělo být jasné řešení situace, která nastala demisí premiéra Petra Nečase (ODS). V pátek po poledni dorazili na zámek v Lánech pověřený šéf ODS Martin Kuba spolu s Miroslavou Němcovou, kterou strana navrhla jako příští premiérku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Úřadující předseda ODS Martin Kuba s kandidátkou strany na premiérku Miroslavou Němcovou.

Článek

V podvečer bude prezident jednat se zástupci TOP 09. Na schůzku přijedou šéf strany Karel Schwarzenberg a první místopředseda Miroslav Kalousek. O víkendu má prezident naplánováno jednání s lídry dalších sněmovních stran.

Zeman je za současné situace hlavním hybatelem děje a na jeho krocích bude záviset další vývoj. Jak před několika dny připomněl, kandidát na premiéra zůstává kandidátem a neexistuje automatismus, který by z něj udělal předsedu vlády.

Němcovou na premiérku nominovalo grémium ODS ve středu. [celá zpráva]

Nominaci ve čtvrtek potvrdilo také širší vedení strany a kluby senátorů, poslanců a europoslanců ODS. Rovněž i pro koaliční partnery z TOP 09 a LIDEM je Němcová přijatelná. Podle nich však nebude jednoduché najít náhradníka za Němcovou ve vedení Sněmovny.

Opozice požaduje předčasné volby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám