Hlavní obsah

Němcová: Krize vlád by vyřešila změna volebního systému

Novinky, rei

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) v nedělním pořadu Partie v TV Prima odmítla, že by vláda byla v krizi. Přiznala sice rozpory v koalici, ale ministerstva i parlament podle ní pracují standardně a vláda naplňuje svůj program. Potíže má podle ní každá koalice, protože po každých volbách přichází úplně nová strana, která svoji odpovědnost neunese. Podle Němcové by stav vyřešila změna volebního systému.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS)

Článek

„Nebudu komentovat jednotlivé výroky,“ řekla k „hloupým“ přestřelkám mezi koaličními partnery Němcová a dodala: „Ministerstva i parlament ale naplňují agendu. Naposledy tento týden vláda schválila řadu zákonů, které souvisejí s reformami. Takže naplňuje program. Platí program a naplňování. Pokud by se nenaplňoval, tak tato vláda nemusí být.“ Němcová dodala, že je na Věcech veřejných, zda se k naplňování programu přidají.

Její partner v diskusi, místopředseda komunistů Pavel Kováčik nato k Věcem veřejným poznamenal, že „jedna strana hraje trochu jinou tóninu v tom koncertu, který se vláda pokouší hrát“.

Podle Němcové je s koalicemi potíž po každých volbách. „Po každých volbách se dostane do parlamentu nová strana, která je příslibem nového směru, a nakonec se ukáže, že nebyla připravená ve smyslu převzetí odpovědnosti... Tyto koaliční vlády jsou mnohdy nesourodé.“ V té souvislosti připomněla účast Strany zelených či Unie svobody v předchozích vládách.

Na dotaz, proč tedy šla ODS se zelenými do koalice, odpověděla: „Koho si máme vybrat?“. Dodala, že když šla ODS jinou cestou a uzavřela spojenectví s opoziční ČSSD, dočkala se největší kritiky. Podrážděně pak reagovala na poznámku moderátora, že sociální demokraté nebyli přímým koaličním partnerem: „O tom se nechci bavit."

Vláda jedné strany

Řešením je podle Němcové změna volebního systému na většinový, který by umožnil vládnout pouze vítězi voleb. „Bavíme se o vážném problému volebního systému v ČR, který generuje nestabilní vlády, obrovské programové kompromisy. Pak strany musí klopotně vysvětlovat, proč nesplnily, co před volbami slibovaly. Já v tom (změně systému) vidím jednoznačné řešení,“ řekla.

Připomněla, že ODS se možností změny mnohokrát zabývala, ale je si vědoma, že k jejímu prosazení nemá ústavní většinu. Naposledy podle ní bylo k většinovému konsenzu nejblíže během tzv. opoziční smlouvy s ČSSD.

Kováčik upozornil, že většinový volební systém by zajisté vyhovoval tomu, kdo vyhraje, ale má to dvě rizika. „Zaprvé, daleko méně občanů bude moci prosadit svůj názor volbou, tudíž politická reprezentace bude daleko méně reprezentativní co se týče názorů občanů. Za druhé, ta vítězná strana nemusí být nutně strana, která má nějaké mantinely a rozum. Mohou vyhrát nějací populisté,“ řekl a přidal bonmot: „Ten většinový volební systém vede k vládě jedné strany, která by se pak mohla protáhnout".

„Varováním před svou vlastní historií varujeme před tímto,“ dodal.

Anketa

Jste pro zavedení většinového volebního systému?
Ano
75,4 %
Ne
24,6 %
Celkem hlasovalo 11269 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám