Hlavní obsah

Němcová by přijala nominaci na funkci prezidentky ČR

Současná předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová z Občanské demokratické strany by podle svého vyjádření přijala nominaci na funkci prezidentky České republiky. Řekla to v sobotu v rozhovoru pro Českou televizi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS)

Článek

Z jejích slov také vyplynulo, že není příliš nakloněna přímé volbě prezidenta, ale přiklání se spíš k současnému způsobu volby parlamentem.

Němcová se tak přidala k několika dalším potenciálním uchazečům o funkci hlavy státu. Bývalý premiér Jan Fischer tento měsíc řekl, že chce kandidovat, pokud politici prosadí přímou volbu.

Již dříve o svém úmyslu ucházet se o post prezidenta hovořil místopředseda Senátu a Němcové stranický kolega Přemysl Sobotka. V souvislosti s obsazením nejvyššího postu ve státě se dlouhodobě mluví například také o ekonomovi a neúspěšném kandidátovi z poslední volby Janu Švejnarovi.

Zatím zdaleka není jasné, zda budou nástupce Václava Klause, kterému skončí druhé volební období v roce 2013, volit lidé v přímé volbě. Politici z koaličních i opozičních stran sice o návrhu na zavedení přímé volby diskutují, strany ale ještě čeká složité vyjednávání o tom, jak by přímá volba prezidenta měla vypadat.

Reklama

Související témata:

Související články

Sněmovna bude zveřejňovat všechny smlouvy

Poslanecká sněmovna bude od čtvrtka zveřejňovat všechny smlouvy, které uzavře na základě soutěže o veřejnou zakázku. Oznámila to předsedkyně komory Miroslava...

Výběr článků

Načítám