Hlavní obsah

Němci se o Lobkovický palác postarají lépe, tvrdí Schwarzenberg

– Praha
Právo, ada, nig

Spolková republika Německo se bude o pražský barokní Lobkovický palác starat lépe než Česká republika, protože na to má více prostředků. Tak ve čtvrtek ve Sněmovně hájil při ústních interpelacích chystaný prodej kulturní památky šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg (TOP 09). Palác navíc podle něj nikdo z Prahy neodstěhuje.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Malostranský Lobkovický palác, v němž sídlí velvyslanectví Německa.

Článek

„Jak známo, palác nemůžete odnést. Co tam je a má uměleckou hodnotu, je pevně součástí budovy, takže z toho nic odstraněno býti nemůže, a budou se o to lépe starat než my,“ prohlásil ministr.

Dodal, že ostatní pražské paláce, které jsou ve vlastnictví dalších států a slouží jejich ambasádám, jsou udržovány lépe než památkové budovy v majetku českého státu. Jako příklad uvedl Bukvojský palác, kde sídlí francouzské velvyslanectví, Nostický palác, v jehož části jsou Nizozemci, nebo Thunovský palác v majetku Italů.

„Je v zájmu obou stran dosáhnout nejen odpovídajícího řešení, ale také demonstrovat vynikající úroveň vzájemných vztahů a přispět k jejich dalšímu posílení,“ prohlásil Schwarzenberg v narážce na to, že pro Němce má Lobkovický palác historický význam spojený s rokem 1989. Považují tuto budovu svého velvyslanectví za symbol z dob sjednocení Německa.

Nikdo neuveřejňuje nabídky, dokud není jednání uzavřeno. To bychom byli podaření pitomci
ministr Karel Schwarzenberg o ceně za Lobkovický palác

Schwarzenberg připomněl, že součástí záměru prodat palác je koupě pozemku v Berlíně, kde by měl vyrůst nový český zastupitelský úřad. Dosavadní prostory českého velvyslanectví jsou nevyhovující, ročně jejich provoz zatěžuje rozpočet ministerstva deseti milióny korun.

Cena stále tabu

Šéf české diplomacie ale odmítl sdělit, za jakou cenu chce česká vláda Lobkovický palác prodat. „Je mi velice líto, ale tu částku vám neprozradím, protože ještě jednáme,“ řekl a dodal: „Nikdo neuveřejňuje nabídky, dokud není jednání uzavřeno. To bychom byli podaření pitomci.“

Schwarzenberg popřel, že by do ceny za palác nebyla zahrnuta umělecká díla. Jak Právo informovalo v dubnu, právě kvůli tomu se dostalo do sporu Schwarzenbergovo a Kalouskovo ministerstvo. Finance vrátily Černínskému paláci původní znalecký posudek s cenou, kterou považovaly za podhodnocenou. Důvodem bylo právě nedostatečné zohlednění jedinečnosti stavby, zejména uměleckých děl, fresek apod. Schwarzenbergův úřad tak musel nechat vypracovat nový posudek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lobkovický palác ze strany od zahrady

Včera ministr řekl, že odhadnout cenu takové nemovitosti je „poněkud obtížný úkol, protože zájemců je zatraceně málo“. Památky jsou podle něj vždy přeceňovány, nikdy se nebere v úvahu, kolik stojí jejich údržba. „Udržovat barokní palác – věřte mi, mám určitou zkušenost – je poněkud náročné,“ uvedl Schwarzenberg. Nicméně umělecká díla jsou v ceně zahrnuta.

Podle informací Práva má být cena za palác 670 miliónů korun. Schwarzenberg řekl, že zprávy o ceně, které se v médiích objevily, jsou „fantas“.

„Žádné budovy se nezbavujeme, zůstává v Praze,“ vzkázal kritikům prodeje paláce.

Štiřín se teď neprodává

Ministr popřel, že resort prodává také zámek Štiřín. Ten byl, jak uvedl, zrekonstruován pro pořádání mezinárodních akcí české diplomacie, ale není plně využíván. „Pro potřeby diplomacie postačí Černínský palác,“ prohlásil Schwarzenberg s tím, že zámek nevyužívají ani jiné státní orgány. Ministerstvo přispívá na provoz ročně osmi milióny. Jako perspektivní řešení ale prodej zámku vidí.

Schwarzenberg popřel, že by dnes již bývalý ředitel zámku Václav Hrubý byl odvolán za nesouhlas s prodejem. „Nebyl odvolán na základě osobních názorů, ale na základě neuspokojivých hospodářských výsledků,“ řekl ministr.

Reklama

Související články

Odklepnuto. Němci získají Lobkovický palác

Ministerstvo zahraničí finišuje v jednání s Německem o prodeji pražského Lobkovického paláce, kde sídlí ambasáda SRN. Podle informací Práva je cena paláce...

Výběr článků

Načítám