Hlavní obsah

Němci odvezou většinu odpadu z Libčevsi

Právo, Šárka Tonarová

Z 1533 tun odpadu, který zůstal po požárech v nelegální skládce v Libčevsi a byl později převezen do sběrného meziskladu Celio v Litvínově, odveze německá odpadová agentura SAA zpět do Německa prakticky všechno, s výjimkou 215 tun textilu. Ten zůstane na skládce v Litvínově. Právu to ve čtvrtek sdělila Karolína Šůlová z ministerstva životního prostředí.

Článek

"Převoz odpadů do SRN by společnost SAA měla zahájit počátkem července. Nejdřív totiž musí provést výběrové řízení na firmu zajišťující využití či odstranění zpětně dovezeného odpadu z ČR," řekla Právu Šůlová. V Libčevsi byl skladován nelegální odpad, z větší části pocházející z Německa. Po objevení v prostorách bývalého zemědělského družstva se stal několikrát terčem zatím neznámých žhářů, takže ho výrazně ubylo.

Podle Šůlové po převozu zbytku do SRN zašle ministerstvo agentuře SAA přehled finančních nákladů, které vznikly českému státu při přepravě i uložení odpadu z nelegální skládky v Libčevsi na mezideponii Celio. Němci tedy nakonec odvezou nebo zaplatí odvoz většiny z více než 4000 tun odpadů, které do vesnice na severu Čech navezla společnost Bau 24.

Ministerstvo trvá na pokutě

Ta dostala v dubnu za založení nelegální skládky pokutu deset miliónů korun. Protože je v likvidaci, správce konkurzní podstaty se proti verdiktu odvolal. Ministerstvo životního prostředí však odvolání odmítlo a potvrdilo pokutu. Jednatel společnosti zmizel, policie po něm pátrá. V souvislosti s dovozem německého odpadu na skládku v Libčevsi obvinila policie celkem čtyři lidi.

Německý odpad však nenavezly české firmy jen do Libčevsi. Inspekce životního prostředí už dříve odhadla, že v různých objektech na území Čech a Moravy leží kolem 15 tisíc tun odpadů, které ve spolupráci s českými firmami nebo fyzickými osobami nelegálně dovezly německé společnosti. Na 4000 tun odpadu z Německa se objevilo v prosinci v bývalých zemědělských budovách v Sosnové na Českolipsku a Arnolticích na Liberecku. Začátkem prosince objevili hasiči nelegální skládku také v bývalém kravíně v Českých Zlatníkách u Mostu.

Správní řízení se vede také se společností Slansped, a to kvůli odpadu, který firma nechala navézt do bývalého zemědělského objektu v Martiněvsi-Radešíně na Litoměřicku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám