Hlavní obsah

Nelegální migrace do Česka roste

Právo, Matěj Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie letos chytila víc cizinců, kteří jsou v Česku nelegálně, než loňský rok. Za první tři čtvrtletí roku jich odhalila 4273, což bylo proti stejnému období loňského roku o 645 víc. To je nárůst o 15 procent. Zvýšil se přitom počet cizinců, kteří v tuzemsku žijí nelegálně, i těch, kteří přes zemi putovali do cílové destinace. Tou bylo v drtivé většině případů Německo.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Cvičení na ochranu státní hranice.

Článek

Počet cizinců chycených při tranzitní migraci se proti loňsku zvýšil o čtvrtinu. Policie jich odhalila téměř dvě stě.

Proti předchozím rokům jde o nárůst, který ale zdaleka nedosáhl roku 2015, kdy Evropu zasáhla migrační krize. Tehdy policie při tranzitu za celý rok chytila téměř 3300 nelegálních migrantů.

Nejvíc zadržených migrantů pochází z Afghánistánu, Iráku, Sýrie, Íránu a Jemenu

Nejčastěji se letos cizinci do České republiky dostávají ze Slovenska, což se stalo téměř v polovině případů. Podle údajů cizinecké policie, které má Právo k dispozici, jsou také časté záchyty na letištích, přičemž byli nelegální migranti odhaleni zejména na trase z řeckých Atén. Třetí nejčastější trasa migračního proudu přes ČR letos směřovala z Rakouska. Z chycených migrantů šlo nejčastěji o občany Afghánistánu, následovali lidé z Iráku, Sýrie, Íránu a Jemenu.

Proti migrační krizi se změnil způsob, jakým chtějí běženci přes Česko projet. Před čtyřmi roky cestovali hlavně vlaky. Když se policie zaměřila na trasy po kolejích, tak začali využívat především auta, autobusy a převaděče.

Generální advokátka: Česko, Polsko a Maďarsko nesplnily odmítnutím uprchlických kvót povinnosti EU

Evropa

V letošním roce nejčastěji policie odhalila migranty, kteří byli převáženi v nákladních autech. Za devět měsíců jich bylo 79.

„Další v pořadí byla letadla (51 osob), vlaky (25 osob), autobusy (23 osob) a osobní auta (14 osob),“ upřesnila mluvčí cizinecké policie Renata Grecmanová. Současná situace sice odpovídá době před migrační krizí, může se ale změnit. V evropském měřítku se letos rapidně zvýšil počet migrantů, kteří přišli do Řecka. Výrazně naopak klesl počet těch, kteří připluli do Itálie a Španělska.

Cvičí kontroly na hranicích

Česká policie a další bezpečnostní složky začaly po vypuknutí migrační krize nacvičovat, jak by vypadalo případné znovuzavedení kontrol na hranicích a registrace příchozích migrantů. Uplynulé dva dny se takový scénář odehrál poosmé.

Registrační místo pro příjem migrantů tentokrát vzniklo v Moravskoslezském kraji v Mostech u Jablunkova na hranicích se Slovenskem. Na přechod podle scénáře dorazilo 150 migrantů, kteří museli projít kompletním procesem registrace. Ten zahrnuje třeba zdravotní prohlídku.

Pokud by v budoucnu nastala takováto hrozba, jsme připraveni plnit stanovené úkoly
Hana Rubášová, mluvčí

Bezpečnostní složky stihly migranty „odbavit“ za deset hodin od zahájení fungování hotspotu. Zároveň vyzkoušely provoz registračního informačního systému a postupy při samotné registraci běženců.

Podle mluvčí policejního prezidia Hany Rubášové cvičení ukázalo, že by policisté i jejich kolegové větší příliv migrantů zvládli podle operačního plánu, který je na podobné situace připravený. Počítá mimo jiné s tím, že se na vytvořených hotspotech za 24 hodin zaregistruje 300 migrantů.

Zločinci by v ČR mohli přijít o azyl

Domácí

„Po prvotním vyhodnocení je zřejmé, že pokud by v budoucnu nastala takováto hrozba, jsme připraveni plnit stanovené úkoly a spolupracovat s ostatními složkami, které jsou uvedené v operačním plánu,“ doplnila Rubášová.

Reklama

Výběr článků

Načítám