Hlavní obsah

Někteří vězni si odsedí jen třetinu trestu, schválili poslanci

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci ve středu schválili novelu, která by měla ulehčit od přeplněnosti českých věznic. Novinkou bude například možnost podmínečného propuštění pachatelů lehkých trestných činů po uplynutí třetiny trestu. Více se má také využívat institutu domácího vězení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Po vykonání třetiny trestu by tak mohli na svobodu jít i pachatelé takových trestných činů, jako je úmyslné ublížení těhotné ženě, sexuální nátlak, podvody se škodou ve výši do půl miliónu korun, drogové delikty či zneužití pravomoci úřední osoby. Na to upozornila levice ústy předsedy poslaneckého klubu ČSSD Jeronýma Tejce.

Předkladatel Stanislav Polčák (TOP 09) ale uvedl, že se nejedná o nárokové osvobození. „Nebude to tak, že kdo si požádá, bude propuštěn,“ zdůraznil. Za pravdu mu dal i ministr spravedlnosti Pavel Blažek, který označil novelu za nezbytně nutnou kvůli přeplněnosti českých věznic.

Přimluvil se Pospíšil

Bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil zase podotkl, že se v případě lehkých trestných činů jedná často o bezúhonné pachatele, kteří se zločinu dopustí neúmyslně. Přitom studie dokazují, že asi 80 procent lidí, kteří se jednou ocitnou ve vězení, se tam dostanou znovu.

Je podle něj také dokázáno, že pokud je pachatel - byť jen lehké trestné činnosti - ve vězení déle než dva roky, dochází u něho k rozpadu rodiny, přerušení sociálních vazeb, přijde o práci. „A byť nemá úmysl pokračovat v páchání trestné činnosti, je velmi často 'nucen' k recidivě,“ řekl Pospíšil.

Pro předlohu, kterou vetoval Senát, hlasovalo ve čtvrtek 102 poslanců. Nyní ji k podpisu dostane prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám