Hlavní obsah

Někteří teenageři tráví virové volno v obchodech

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Školy jsou zavřené a studenti a žáci najednou nevědí, co s volným časem. Neplánované volno tak řada z nich tráví bloumáním v ulicích měst a návštěvami obchodních center a fastfoodů. Jen ostravským obchodním centrem Forum Nová Karolina v průběhu středy prošly stovky školáků všech věkových kategorií.

Foto: Aleš Honus, Právo

Při naší návštěvě jedné z restaurací řetězce tam všichni jedli rukama.

Článek

Skupinky teenagerů posedávaly na centrálním schodišti či procházely obchody. Největší davy školáků přitom prošly zónou s rychlým občerstvením. V řetězcích specializovaných na prodej hamburgerů s hranolky je běžné, že zákazníci jedí rukama.

Samostatné prostory, kde by si mohli lidé ruce před jídlem umýt, přitom ve fastfoodech v obchodních centrech nejsou. K dispozici jsou jen záchody společné pro desítky provozoven na patře.

„Jsme tady už hodinu, prošli jsme si obchody s elektronikou a teď jdeme na hamburger,“ řekl patnáctiletý žák jednoho z ostravských gymnázií, který obchodní centrum procházel se třemi spolužáky.

Plaga: Letní prázdniny se krátit nebudou, zavření škol na měsíc zvládneme

Koronavirus

Stejně hovořila skupinka dospívajících slečen, které pojídaly rukama hranolky a hamburgery v jednom z několika fastfoodů. „Přišly jsme se sem ohřát,“ vybuchly dívky smíchem. „Rodiče mi řekli, ať si na oběd zajdu,“ řekla studentka jedné z ostravských středních škol, která se spolužačkami posedávala v jiném fastfoodu.

Velké stravovací řetězce v posledních dnech podle svých vyjádření zvýšily četnost údržby a sanitace stolů, táců, samoobslužných kiosků nebo madel dveří.

Proč je dobře, že školy zůstaly zavřené

Žena

„Navyšujeme i počet restaurací, kde máme v prostorách pro zákazníky i na toaletách dávkovače s dezinfekčním prostředkem. Pro lepší orientaci o tom budeme vylepovat informační samolepky,“ řekla ve středu mluvčí McDonald’s Zuzana Svobodová. Dodala, že zákazníci si také mohou požádat o příbory k jídlu.

Reklama

Výběr článků

Načítám