Hlavní obsah

Někteří státní úředníci jsou za stejnou práci placeni dvakrát

Právo, Hana Kadečková/ Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Páteční Hospodářské noviny (HN) upozornily na případy státem placených úředníků, kteří po přijetí zákonů, na jejichž přípravě se podíleli, pobírají tučné honoráře, když je jako lektoři vysvětlují odborné veřejnosti. .

Článek

Jednou z těch, kdo svou práci dokáží opakovaně zpeněžit, je podle HN Eva Rothová z ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). Ta psala návrh zákona o platech úředníků. Za pětihodinový seminář, na kterém zákon vysvětluje, nyní pobírá až 8000 korun.

Úřednice příjmy nepopírá

Rothová to nepopírá, svůj postup však nepovažuje ani za nemorální, natož za protiprávní. "Přednášky, za které dostávám honorář, se odehrávají mimo moji pracovní dobu. Nepředčítám na nich text zákona, ale podrobně ho vysvětluji, upozorňuji na spojitosti s jinými zákony, odpovídám na dotazy," řekla ze své dovolené Rothová v pátek Právu.

Podle ní předpisy dovolují úředníkům ministerstev provádět přednáškovou činnost. "A pak je potřeba rozlišovat, komu přednášíme," zdůraznila Rothová. Podle ní, pokud vysvětluje zákon pracovníkům úřadů, které spadají pod MPSV, pak nedostává žádný zvláštní honorář. "Přednáška se uskuteční v pracovní době a mám za ni svůj běžný plat. Pokud přednáším na akci Institutu pro místní správu, pak dostávám běžný honorář Institutu ve výši 400 korun na hodinu," uvedla.

"Ale pak jsou komerční agentury, specializované na pořádání přednášek, které od účastníků akcí vybírají nemalý poplatek, aby měly zisk. Jestliže taková agentura chce moji přednášku, pak se s ní domluvím na smluvní odměně. A ona na ni buď přistoupí, nebo nemusí," popsala Rothová. "Nevím, proč bych měla zvyšovat zisk této organizaci přehnaně nízkým honorářem," vysvětluje.

Etika je jen jedna

"Pokud komerční agentury dávají rovnítko mezi etiku a výši honoráře, já k tomu dodávám, že nerozeznávám etiku za pět set a pět tisíc. Pokud bych své jednání považovala za nemorální, prostě to nebudu dělat a výše honoráře potom není rozhodující," zdůraznila Rothová.

"Přednáška je obvykle pěti- až šestihodinová a poté ještě odpovídám na individuální dotazy. To vyžaduje opravdu pečlivou přípravu. Posluchači jsou odborníci z praxe, jde tam o odborný výklad, který musí být vždy předem pečlivě připravený. Součástí výše honoráře je tedy i čas vynaložený na tuto přípravu," doplnila Rothová.

Svoji úřednici podpořil i ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach, když v pátek prostřednictvím své mluvčí Právu sdělil: "Právní předpisy tuto činnost povolují. Zaměstnanci mohou přednášet 12 dní v roce. Pokud zaměstnanci MPSV přednášejí pro komerční agentury mimo pracovní dobu, nevidím problém v tom, že dostanou honorář, jehož výše je smluvní," uvedl Škromach.

Podle něj je zcela logické, že zákon vykládá jeho autor: "Kdo jiný by měl přednášet, než ten, kdo danou právní normu dokonale zná? Osobně si myslím, že takto se nejlépe předejde možným nedorozuměním a zájemci dostanou nezkreslené informace," prohlásil Škromach.

Reklama

Výběr článků

Načítám