Hlavní obsah

Někteří prodejci i přes zákaz rozlévají alkohol dál. "Nejsme stánek," hájí se

Novinky, jas

Ačkoliv výrobci lihovin i velcí prodejci vítají opatření vlády zakázat alespoň dočasně prodej alkoholu ve stáncích, k němuž kabinet přistoupil kvůli množícím se otravám metanolem, upozorňují zároveň na nejasnosti. Není například úplně jasné, kterých prodejců a jakého druhu alkoholu se zákaz přesně týká. "Já nejsem stánek," hájil se například prodejce, u nějž Novinky bez problému zakoupily panáka vodky.

Prodejci si nejsou jisti definicí stánkuVideo: Novinky

 
Článek

"Provozovatelům stánků, stánků s občerstvením, mobilních stánků a jiných mobilních a přechodných provozů se zakazuje rozlévání a prodej lihovin typu destilátů a tuzemáku s obsahem alkoholu nad 30 objemových procent alkoholu, a to až do odvolání tohoto mimořádného opatření," stojí v nařízení ministerstva. [celá zpráva]

Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL) považuje takovouto formulaci za nejednoznačnou. "Nahrává ke kličkování a chytračení," míní sdružení podnikatelé.

Resort podle lihovarníků hovoří "o zákazu prodeje lihovin typu „destilátů a tuzemáku“, ale nezmiňuje například vodku.

Foto: Novinky

Cedule oznamující restrikce v prodeji tvrdého alkoholu

"Opatření rovněž zcela přesně nedefinuje, zda je zakázán rovněž provoz prodejních automatů, respektive neurčuje, zda mají jejich majitelé či provozovatelé svá zařízení dočasně zapečetit," upozorňuje UVDL, která zároveň nabídla pomoc svých expertů, kteří mají znalosti o trhu lihovin i o nelegálních praktikách.

Používejte selský rozum, žádá ministerstvo

Ministerstvo zdravotnictví si je určité vágnosti formulace vědomo a jeho právníci ve spolupráci s kolegy z resortu vnitra proto pracují na zpřesnění definic toho, kde se nesmí tvrdý alkohol prodávat a jaké budou postihy za nerespektování nařízení. [celá zpráva]

Zároveň však apelovalo na občany i prodejce, aby se řídili "selským rozumem" a zodpovědně. Upřesnění zákazu by mělo být oznámeno po pátečním jednání krizového štábu. Prozatím lze alkohol koupit leckde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám