Hlavní obsah

Někteří poslanci si ze Sněmovny dělají rodinný podnik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ve Sněmovně není zaměstnávání příbuzných neobvyklým jevem. Byť předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) předložil návrh etického kodexu poslance, který zakazoval působení příbuzných poslanců ve Sněmovně, Česká televize (ČT) odhalila, že mnozí zákonodárci zaměstnávají své příbuzné.

Článek

ČT získala od kanceláře Sněmovny neúplný seznam 210 asistentů poslanců, kterých v dolní parlamentní komoře zasedá 200. Celkem působí ve Sněmovně 385 poslaneckých asistentů, někteří z nich se však brání zveřejnění.

Veřejnosti tak zůstávají utajena některá jména, jejich prozrazení by údajně bylo v rozporu s platným zněním zákona o ochraně osobních údajů.

Příbuzné zaměstnávají politici z více stran

V rozhádané Sněmovně, kde se poslanci častují nevybíravými výrazy, se zaměstnávání příbuzných táhne napříč politickými stranami.

Manželku jako svou asistentku evidoval například poslanec Jiří Bílý (ODS). "Bylo to jenom na částečný úvazek, který skončil k 31. prosinci," ospravedlňoval se Bílý. Dalším občanským demokratem, jenž dává šanci na výdělek manželce je Libor Ježek. "Každý má právo vybrat si lidi, na které je spoleh," řekl ČT Ježek.

K těm poslancům, kteří hrají "malou domů" na příbuzné je i sociální demokrat František Strnad. "Nejsem sám v této Sněmovně, kdo zaměstnává manželku," hájil se osobitě Strnad

Někteří poslanci zaměstnávají své potomky. Poslanec Antonín Sýkora (ČSSD) tak má za poradce svého syna Roberta. "Má jenom 1000 korun měsíčně," uvedl Sýkora.

Svérázně zdůvodnil spolupráci s dcerou Pavlou lidovec Jan Škopík. "Je to asi stejný způsob, jako když pekař zaměstnává svého syna, aby ho zaučil," uvedl Škopík.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby poslanci či senátoři zaměstnávali své příbuzné jako asistenty?
ano
7,3 %
ne
92,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 913 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám