Hlavní obsah

Někteří lidé osleplí po metanolu mají naději, že se jim zrak vrátí

– Praha • Aktualizováno
Novinky, val

V České republice zemřelo už osm lidí na otravu metanolem, několik dalších je v kritickém stavu. Příznaky, které se objeví po požití metanolu, jsou zpočátku podobné běžné opilosti, když ale po několika hodinách po konzumaci postižený začne vnímat zrakové poruchy, je to signál, že požil metanol. Právě ztráta zraku je pro těžkou otravu touto látkou typická, trvalá slepota přitom hrozí zhruba v 30 procentech případů.

Slepota z otravy metylalkoholem je u třiceti procent postižených nevratnáVideo: Novinky

 
Článek

"Příznaky jsou pro metylalkohol typické, jsou to ty zrakové poruchy, které začínají po několika hodinách," řekla Novinkám přednostka Toxikologického informačního střediska při Všeobecné fakultní nemocnici Daniela Pelclová.

Lidé podle ní mohou mít být pocit oslnění, cítit se jako na sněhovém poli, nebo mohou vnímat výpadky zorného pole, tmavá místa v zorném poli. Mohou také špatně rozpoznávat barvy.

"Potom se to stále zhoršuje a dojde ke ztrátě zraku. U těžkých otrav je ten následek trvalý. Bývá to kolem třiceti procent pacientů s těžkou otravou, s těžkým bezvědomím," konstatuje Pelclová.

I pro pacienty, kteří se probudí z bezvědomí osleplí, tak existuje naděje, že se jim zrak vrátí. Zda se zrak vrátí, či ne, je těžké odhadnout, záleží na dávce, rychlosti vypití a zdravotním stavu pacienta před otravou.

Pelclová však připouští, že nelze říci, do jaké míry lze ztrátu zraku vrátit, protože tak těžké otravy metanolem se v česku neobjevily desítky let a neexistují s nimi prakticky žádné zkušenosti.

Kromě slepoty hrozí i další poškození organismu

Podle ředitelky Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje Heleny Šebákové lidé situaci často podcení a pod dojmem, že jsou prostě opilí, odmítnou navštívit lékaře, i když se dostaví typické příznaky otravy metanolem. Následky mohou být velmi závažné.

Počáteční stav po požití metanolu se velmi podobá klasické opilosti z etanolu obsaženého v běžných alkoholických nápojích. Podle Šebákové se dostavují bolesti hlavy, nevolnost či zvracení. „Ale je to horší než u etanolu, mohou totiž nastat i závratě, dechové potíže a křeče. Člověk také může upadnout do bezvědomí,“ doplnila Šebáková.

„Metylalkohol a jeho příznaky se odvíjejí od toho, že se látka v organismu metabolizuje a přechází přes formaldehyd na kyselinu mravenčí,“ vysvětlila Šebáková. Právě kyselina mravenčí pak způsobuje klinické příznaky včetně metabolické acidózy, která postihla několik lidí v České republice. „Jakousi laboratoří v organismu jsou játra, kde se škodliviny odbourávají,“ dodala lékařka.

V další fázi ale mohou nastat velmi vážné následky. „Může dojít k poškození centrálního nervového systému, především zrakového nervu, což vede k  poškození zraku,“ upozornila Šebáková. Kromě oslepnutí může metylalkohol v lidském organismu vážně poškodit také játra, ledviny nebo slinivku.

Lidé často podcení svůj stav

Lidé by podle hygieničky Šebákové měli při jakémkoli podezření co nejdříve vyhledat odbornou pomoc. „Většinou si lidé myslí, že jsou opilí, a do nemocnice se vydají až později,“ varovala lékařka.

Dodala, že jako protilék k otravě metylalkoholem funguje alkohol (etanol). „Je to antidotum (protijed - pozn. red.) metylalkoholu, vytlačuje jej, aby se nemohl v organismu navázat. V každém případě by se měli lidé co nejdříve dostat do nemocnice,“ připomněla Šebáková. Alkoholický nápoj lze zředit vodou nebo džusem.

Úspěch léčby závisí na včasnosti, kdy je zahájena. Alkohol se podává i po několik dní, často souběžně s použitím hemodialýzy, tj. umělé ledviny, která odstraní z těla metylalkohol i jeho toxické metabolity, poškozující sítnici a optický nerv.

Anketa

Pili jste někdy alkohol, jehož původem jste si nebyli jisti?
ano
44,4 %
ne
55,6 %
Celkem hlasovalo 20435 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám