Hlavní obsah

Některé vysoké školy ruší pobyty Číňanů

Právo, jim, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysoké školy na severu Moravy ruší v souvislosti se šířením koronaviru pobyty čínských studentů. Například do Karviné na Obchodně podnikatelskou fakultu Slezské univerzity jich nepřijede 38. Ostravská univerzita zrušila plá­novaný pobyt šesti čínským studentům. Také v Liberci ruší výměnné pobyty s rizikovými oblastmi.

Foto: Aaron Favila, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Masarykova univerzita v Brně se sice má na pozoru, ale příjezdu Číňanů nebrání. Celkem vysoké školy hostily podle údajů z loňska 736 čínských studentů.

Ostravská univerzita vztahuje opatření pouze na studenty z Číny, na studenty z dalších asijských zemí ne. „Řídíme se doporučením epidemiologa. Je nutné nezaměňovat Čínu a zbytek Asie. Nechceme vyvolávat paniku,“ řekl mluvčí Ostravské univerzity Adam Soustružník.

Dodal, že konkrétně se opatření dotkne šesti studentů, kteří měli přijet do Ostravy na výměnný pobyt. „Termín se posunul,“ dodal.

Obyvatelé Wu-chanu musejí úřadům denně hlásit svou teplotu

Svět

Škola podle mluvčího také nedoporučuje svým studentům a pedagogům, aby odjeli do Číny. „To se týká jednoho studenta, který byl nyní v Česku a má se do Číny vrátit. Návrat mu nedoporučujeme, on se ale ještě nerozhodl,“ přiblížil mluvčí.

Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava poskytuje vzdělání bezmála 90 čínským studentům. „Přibližně polovina jich je v Ostravě. Polovina odletěla domů a nyní se nemohou vrátit,“ řekla mluvčí školy Petra Halíková.

S těmito studenty pedagogové komunikuji prostřednictvím e-mailů. „Musí si splnit některé studijní povinnosti. Budou to muset udělat na dálku přes internet,“ vysvětlila.

Masarykova univerzita bojuje proti stafylokokovi

Věda a školy

Slezská univerzita Opava má smlouvu o výměnných pobytech podepsanou se dvěma vysokými školami v Číně. Spolupráce se týká hlavně karvinské fakulty. „Na letní semestr mělo přiletět 38 studentů z Číny. Jejich pobyt byl odložen. Až se situace uklidní, budeme pokračovat,“ sdělil mluvčí univerzity Daniel Martínek.

V Liberci jsou Číňané v pořádku

Technická univerzita v Liberci zastavila pro nadcházející semestr výměnu s Čínou a rizikovými oblastmi Asie. Rektor Miroslav Brzezina se dohodl s děkany fakult, že studenti ani zaměstnanci fakult nebudou do rizikových oblastí vyjíždět, ani odtud škola žádné nepřijme. Aktuálně nemá škola v Číně žádného studenta ani zaměstnance, řekl její mluvčí Radek Pirkl.

Liberecká univerzita ale s Číňany dlouhodobě spolupracuje, zejména její textilní fakulta. V Liberci nyní studuje také šest mladých Číňanů. Z nákazy ale škola v jejich případě obavy nemá.

V Británii vyvinuli vakcínu proti koronaviru

Evropa

„Studovali v Liberci už v předchozím semestru, někteří z nich jsou tu už několik let. Všichni studují doktorské studium na fakultě textilní. V inkriminované době šíření koronaviru zůstali zde v republice, neletěli domů ani v době českých Vánoc, ani na nedávné oslavy čínského nového roku,“ řekl Pirkl.

Technická univerzita má po­dle Pirkla smlouvy o spolupráci se třemi čínskými školami a pěti tchajwanskými vysokými školami. Velký zájem má Čína zejména o textilní fakultu a její výzkum a vývoj. V současné době spolupracují vědci z obou zemí na dvou projektech.

Ani na Filipíny

Ale třeba Masarykova univerzita v Brně se před Čínou neuzavírá. Na jarní semestr, který začíná za dva týdny, má do Brna přijet 24 studentů z Číny. Na základě konzultace s Krajskou hygienickou stanicí Brno a Klinikou infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno zatím univerzita neplánuje jejich příjezd zrušit či odložit.

„Ve spolupráci s kolejemi ale máme připravený postup, pokud by bylo potřeba kohokoliv kvůli podezření z nákazy izolovat,“ sdělila mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

Přiletí z Číny do Prahy a ochrannou roušku si hned na letišti sundají

Domácí

Dva vědci z Mendelovy univerzity jsou momentálně z preventivních důvodů ve čtrnáctidenní karanténě. Jsou to manželé. Jeden z nich se asi před týdnem vrátil z Číny z provincie Che-nan.

„Naši vědci a studenti jinak aktuálně aktivní v Číně nejsou. Odložili jsme ale některé cesty, například na Filipíny a do Thajska,“ uvedl mluvčí školy Filip Vrána.

Na letní semestr by měl dorazit na Mendelovu univerzitu jeden čínský student, pracovníci školy jsou s ním v kontaktu. „V létě pravidelně pořádáme letní školu o střední Evropě, kam pravidelně jezdí i čínští studenti. Zda se uskuteční i letos, případně v jakém rozsahu, je nyní obtížné odhadovat,“ řekl Vrána.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám