Hlavní obsah

Nekonečný příběh Blanky: V tunelu je potřeba vyměnit mnohem více kabelů

V tunelu Blanka bude potřeba vyměnit více poškozených kabelů, než se předpokládalo. Na začátku května úředníci společně s dodavateli rozhodli, že namísto původních 80 kusů v délce asi 15 kilometrů je potřeba vyměnit asi 300 kabelů v délce zhruba 56 kilometrů. ČTK to potvrdil zdroj dobře obeznámený s děním okolo stavby.

Foto: Milan Malíček, Právo

Den otevřených dveří v tunelu Blanka.

Článek

V pondělí by měla začít výměna poškozených kabelů. Zprovoznění tunelu Blanka je zatím naplánováno na 15. září a jeho výstavba dosud Prahu stála asi 37 miliard.

Samotná montáž kabelů by měla trvat zhruba 50 dnů. Poté je bude muset firma ČKD Praha DIZ začít testovat. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) v minulých týdnech uvedla, že stále platí zářijový termín zprovoznění.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vedení města se však nechce k množství kabelů, které je třeba vyměnit, ani k daným termínům nijak blíže vyjadřovat. „Ať vymění takové množství kabelů, jaké považují za vhodné, hlavně když dodrží harmonogram. Město nebude nic navíc platit," řekl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). „Výměna kabelů by měla v pondělí začít. Celá situace mi ale z hlediska dodavatelů přijde vysoce neprofesionální," doplnil.

Čekání na Blanku

26. září 2006 - Vítězem tendru na stavbu Blanky se stal Metrostav.  Práce měly být hotové v roce 2011.

Listopad 2009 - Společnost IDS, jež řídí pro město výstavbu Blanky, přiznala, že se budování celého komplexu o 13 měsíců zpozdí. Termínem otevření měl být prosinec 2012.

18. dubna 2014 - Rozhodčí soud rozhodl o dostavbě tunelu. Metrostav měl stavbu dokončit do pěti měsíců, tedy do konce září 2014.

30. září 2014 - Náměstek primátora Jiří Nouza oznámil, že Blanka se otevře 2. prosince 2014.

Listopad 2014 - Kandidátka na primátorku Adriana Krnáčová v listopadu mluvila o otevření Blanky v březnu 2015. Podle Metrostavu se vždy počítalo s dubnem 2015.

26. února 2015 - Náměstek primátorky Petr Dolínek oznámil odložení zprovoznění tunelu. Musí se totiž vyměnit větší množství poničených kabelů technického zabezpečení.

8. dubna 2015 - Tunel by mohl být uveden do zkušebního provozu 15. září 2015. Jde o předběžný termín, na němž se v rámci kontrolního dne v Blance dohodli dodavatelé s městem.

30. července 2015 -  Náměstek primátorky Petr Dolínek oznámil otevření tunelového komplexu 20. září 2015.

Zdroj: ČTK

V rámci dostavby tunelu se nyní město u rozhodčího soudu dohaduje s firmou Inženýring dopravních staveb (IDS), která stavbu dozoruje, o vyplacení asi 300 miliónů korun, které město dosud nezaplatilo. Konečný verdikt ve sporu vynese rozhodčí soud 31. července.

Reklama

Související články

Výměna kabelů v Blance ještě nezačala

V tunelu Blanka zatím nezačala výměna kabelů poškozených vodou. Ukázala to nedělní mimořádná kontrola, kterou svolal pražský magistrát. Výměna by měla začít...

Výběr článků

Načítám