Hlavní obsah

Někdejší zbrojař Háva se zastal Kalouska proti Vondrovi

Právo, dan

Do sporu mezi ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) a ministrem obrany Alexandrem Vondrou (ODS) se v pondělí vmísil i bývalý zbrojař a Kalouskův přítel Richard Háva. Podle něj jsou Vondrovy výroky o tom, že za aférami na ministerstvu obrany stojí chobotnice, jež vznikla v 90. letech, kdy tam byl Kalousek náměstkem, účelová manipulace.

Foto: Petr Horník , Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Článek

„Jelikož je obchod se speciální armádní technikou poměrně komplikovanou a drahou záležitostí, byl také ovlivňován politickou reprezentací, a to včetně Alexandra Vondry preferujícího zejména výrobce ze zámoří,“ uvedl Háva v tiskové zprávě.

Podle Vondry je Hávova zpráva k pousmání. „Žádnou americkou zbrojní firmu jsem nikdy nereprezentoval. Jsou to všechno účelová obvinění, která mají jediný cíl: zabránit, abych mohl pokračovat v potřebných reformách při nákupu vojenského materiálu a omezil roli prostředníků, kteří tyto nákupy prodražují,“ řekl Právu Vondra.

Háva vlastnil zbrojařskou firmu Omnipol, která pro obranu zprostředkovávala řadu miliardových kontraktů.

Spor ministrů rozpoutala aféra odvolaného náměstka pro vyzbrojování Jaroslava Kopřivy. Kalousek v mediální přestřelce zmínil, že Vondra loboval pro nákup obrněnců Pandur. Ministr kontroval tím, že Kalousek se ho snaží očernit proto, že se mu nelíbí úmysl zprůhlednit armádní nákupy, který by mohl poškodit obchody jeho přítele Hávy.

Kalousek i Háva to odmítají. Háva se zároveň ohrazuje, že již s Omnipolem nemá nic společného. „Jediným důvodem, proč je nadále přímo (Háva) spojován se společností Omnipol, je jeho přátelství se současným ministrem financí Miroslavem Kalouskem, jehož nová politická strana TOP 09 předběhla ve volebních preferencích samotnou ODS,“ napsal Háva.

Reklama

Výběr článků

Načítám