Hlavní obsah

Nejvyššímu kontrolnímu úřadu důvěřuje nejméně lidí od roku 1999

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nejvyššímu kontrolnímu úřadu (NKÚ) důvěřuje necelá polovina lidí, což je nejméně za posledních 13 let. Naopak ombudsmanovi věří téměř čtyři pětiny Čechů. Mírně se zvýšila důvěra v Českou obchodní inspekci. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti STEM.

Článek

Důvěra v NKÚ dlouho kolísala kolem 70 procent, v říjnu 2004 vystoupala až na 75 procent. Výrazný pokles nastal před třemi lety, kdy ze 72 procent dosažených v únoru 2009 spadla do září o 19 procentních bodů. Nyní NKÚ důvěřuje 49 procent dotázaných. "Bylo to pravděpodobně pod vlivem událostí spjatých s hospodařením úřadu a se samotným prezidentem NKÚ Františkem Dohnalem," uvedl STEM.

Dohnal musel letos v únoru po šesti letech odstoupit z funkce kvůli podmínečnému odsouzení za to, že odmítl vydat sněmovnímu kontrolnímu orgánu podklady umožňující audit hospodaření NKÚ. Aktuální průzkum se konal bezprostředně po jeho odchodu.

Naopak úřad ombudsmana se dlouhodobě může pochlubit pověstí nejdůvěryhodnější české instituce. V loňském dotazování mu důvěru vyjádřilo 80 procent lidí, letos mu věří 79 procent dotázaných.

Zvyšuje se také důvěra v Českou obchodní inspekci; od loňského února stoupla o tři procentní body na 77 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám