Hlavní obsah

Babiš je v kauze Čapí hnízdo opět obviněn, manželka už ne

Novinky, ren, rav, pko
Aktualizováno

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zrušil rozhodnutí o zastavení trestního stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) a někdejší členky představenstva společnosti Farma Čapí hnízdo Jany Mayerové. Případ se tak vrací policii do fáze vyšetřování. Zeman to oznámil ve středu na tiskové konferenci.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zrušil rozhodnutí o zastavení trestního stíhání premiéra Andreje BabišeVideo: ČTK

 
Článek

Trestní stíhání v případu údajného dotačního podvodu tedy pokračuje a spis se vrací do Prahy k dozorovému státnímu zástupci. Stíhání Babišových rodinných příslušníků nyní definitivně končí.

Podle nejvyššího státního zástupce byly v rozhodnutí městského státního zástupce nedostatky skutkové i právní.

„Zjistili jsme nesprávné hodnocení důkazů i nedokonalé vyhodnocení evropské judikatury. Rozhodnutí u pana Babiše bylo zrušeno jako nezákonné, předčasné, protože nebyl dostatečně objasněn skutkový stav,“ prohlásil Zeman.

Živě: Ohlasy na oznámení nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.Video: ČTK

„Politická rozhodnutí odmítáme komentovat,“ řekl Právu advokát Mayerové Josef Bartončík bez dalších podrobností. Potvrdil pouze, že informaci obdrželi prostřednictvím datové schránky.

Případ se vrací policii

Případ se nyní vrací na samotný začátek k policejnímu vyšetřovateli. „Konečné posouzení a vyhodnocení bude na dozorovém státním zástupci a věc se tak vrací do přípravného řízení do fáze vyšetřování. Policejní orgán bude vázán pokyny Nejvyššího státního zastupitelství. Poté bude potřeba věc opětovně vyhodnotit a rozhodnout. To vše bude opět v působnosti kolegy Šarocha,“ konstatoval Zeman.

Pro dozorujícího státního zástupce Jaroslava Šarocha je Zemanův právní názor závazný. Ve věci bude muset provést úkony a doplnění, které mu nejvyšší státní zástupce nařídí. Ty ale Zeman nespecifikoval.

Podle NSZ je potřeba na Babiše i nadále hledět optikou presumpce neviny. „Nekonstatujeme, jestli se trestný čin stal nebo nestal, obsahem usnesení je objektivní konstatování toho, že usnesení městského státního zastupitelství nesplňuje zákonné požadavky na rozhodnutí. V současné chvíli není důkazní situace na to, aby věc mohla být obžalována nebo zastavena,“ zdůraznil Zeman.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Babiš byl původně obviněn z dotačního podvodu na podzim v roce 2017 společně s dalšími deseti lidmi, mezi nimiž byla například i premiérova manželka Monika Babišová.

Po dvou letech městské státní zastupitelství v Praze zveřejnilo pravomocné rozhodnutí o zastavení trestního stíhání. Žalobce Jaroslav Šaroch dospěl k závěru, že se nepodařilo shromáždit dostatečné důkazy, které by obstály před soudem. Díky anonymním akciím nebylo podle něj možné prokázat, zda měl Babiš ve firmě Farma Čapí hnízdo rozhodující vliv. Od té doby věc zkoumal nejvyšší žalobce Zeman.

Premiér byl obviněn z dotačního podvodu ve výši 50 milionů korun a z poškození finančních zájmů Evropské unie kvůli účelovému převodu farmy Čapí hnízdo pro získání dotace.

Společnost Farma Čapí hnízdo, která původně patřila Babišovu holdingu Agrofert, se v prosinci 2007 přeměnila na akciovou společnost a v roce 2008 získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na niž by jako součást velkého koncernu Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost pod Agrofert vrátila. Babiš vlastnil holding do února 2017, kdy jej vložil do svěřenských fondů.

Kauzy Babišova syna se rozhodnutí netýká

Premiér se mimo jiné během kauzy obhajoval i před poslanci na mimořádné schůzi v roce 2016. „Farmu Čapí hnízdo vlastnily v rozhodné době mé dvě dospělé děti a bratr mojí partnerky, který držel podíl odpovídající podílu mých dvou nezletilých dětí a mé partnerky,“ uvedl před poslanci Babiš.

Policie se tak zabývala i činností jeho dětí. V této souvislosti se objevila i výpověď syna premiéra, Andreje Babiše ml. o tom, že poté, co se rozeběhlo vyšetřování kauzy Čapí hnízdo, byl odvezen na Krym a nemohl tak vypovídat. Jeho otec prý chtěl, aby zmizel. Kauza Babiše ml. byla vyčleněna do samostatného řízení a Zemanovo středeční rozhodnutí se jí netýká.

Kauzou Čapí hnízdo se zabýval i Evropský úřad pro boj s podvody (OLAF), který sice koncem roku 2017 dospěl k závěru, že objevil podezření z porušení pravidel EU, ale dál se tím již nezabýval. Peníze totiž podle úřadu Čapí hnízdo nedostalo z EU, ale z českého rozpočtu. Farmu Čapí hnízdo nyní vlastní společnost Imoba z Agrofertu, která loni spornou dotaci státu vrátila.

Hlavní milníky v kauze Čapí hnízdo
9. října 2017Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek byli obviněni. Oba politici vinu odmítli.
20. až 21. října 2017Se zvolením do Sněmovny získali Babiš a Faltýnek znovu imunitu.
23. října 2017Policie v kauze obvinila 11 lidí, mezi nimi i Babišovu manželku, dvě dospělé děti a švagra.
21. listopadu 2017Policie zaslala do Sněmovny novou žádost o vydání Babiše a Faltýnka. Sněmovna je vydala 19. ledna 2018.
4. května 2018Úřad ROP Střední Čechy vyzval Imobu coby nástupnickou firmu původního příjemce dotace, aby dotaci do 30 dnů vrátila. Ta peníze vrátila koncem června.
12. listopadu 2018Server Seznam Zprávy zveřejnil reportáž, ve které mu Babiš mladší řekl, že jej spolupracovníci jeho otce drželi na Krymu, aby nemohl vypovídat k Čapímu hnízdu. Premiér to odmítl a řekl, že jeho syn je psychicky nemocný. Následné hlasování o nedůvěře vládě Babišův kabinet ustál.
17. dubna 2019Policie předala spis v kauze státnímu zástupci, navrhla obžalovat Babiše a ostatní obviněné. Návrh se netýkal premiérova syna Andreje, který je stíhán samostatně.
13. září 2019Státní zástupce zastavil stíhání Babiše a dalších v kauze. Farma splňovala podmínky definice malého a středního podniku a byla správně posouzena jako nezávislý podnik, zdůvodnilo. Vedoucí státní zástupce Martin Erazím se ztotožnil se Šarochovým právním názorem.
4. prosince 2019Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zrušil usnesení o zastavení trestního stíhání Babiše a Jany Mayerové ze společnosti Farma Čapí hnízdo. Stíhání Babišových rodinných příslušníků naopak definitivně skončilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám