Hlavní obsah

Nejvyšší státní zástupce mě dotlačil k rezignaci, tvrdí vrchní žalobkyně

Právo, Jakub Troníček, Radim Vaculík

V nejvyšších patrech české justice to opět vře. Bývalá šéfka vrchního státního zastupitelství v Olomouci Milena Hojovcová si totiž podle zjištění Práva u ministra spravedlnosti stěžuje na nového nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

Foto: archiv, Právo

Milena Hojovcová

Článek

Hojovcová na jednu z nejvýznamnějších pozic v hierarchii zastupitelství rezignovala v lednu a teď tvrdí, že ji k tomu Zeman nevybíravým způsobem dotlačil. Po šéfovi resortu justice Jiřím Pospíšilovi (ODS) chce, aby ji do čela olomouckého státního zastupitelství vrátil zpátky, v opačném případě je připravená se soudit.

„K rezignaci jsem byla dotlačena uvedením nepravdivých skutečností ze strany nejvyššího státního zástupce. Prostřednictvím své právní zástupkyně jsem poslala panu ministrovi počátkem března dopis, ve kterém ho žádám, aby svůj postoj k přijetí mé rezignace přehodnotil,“ řekla Právu Hojovcová s tím, že Zeman jí měl hrozit, že pokud rezignaci nepodepíše, bude odvolána.

„Uvedl, že by byla vyvolána obnova řízení dle správního řádu o mém jmenování a to už nebylo možné, protože uplynula tříletá promlčecí lhůta. To jsem si v tom okamžiku neuvědomila, takže jsem rezignaci podepsala,“ konstatovala bývalá vrchní státní zástupkyně.

Beru to jako fakt, že je někomu najednou líto, že se vzdal funkce a že si to pozdě rozmyslel.
nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Pokud Pospíšil její žádosti nevyhoví, je podle svých slov připravena bránit se soudní cestou. „Jestli se nedohodneme, budu zvažovat podání žaloby k Nejvyššímu správnímu soudu,“ uvedla Hojovcová.

Překvapivý, ale důležitý podnět

Zeman na dotaz Práva jakýkoliv nátlak na vrchní státní zástupkyni odmítl. „Pochopitelně jsem na ni žádný nátlak nedělal. Vysvětlil jsem jí situaci a ona pouze sdělila, že by ráda dál nepůsobila na Vrchním státním zastupitelství v Olomouci a podala rezignaci s tím, že byla přeložena na Městské státní zastupitelství v Brně,“ řekl.

„V žádném případě jsem jí nelhal a dost těžko si dokážu představit, jak bych mohl obelhávat vrchního státního zástupce. Beru to jako fakt, že je někomu najednou líto, že se vzdal funkce a že si to pozdě rozmyslel,“ doplnil šéf českých žalobců.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) (vlevo) uvedl Pavla Zemana do funkce nejvyššího státního zástupce.

Ministr spravedlnosti uvedl, že se stížností bude zabývat. „Je to mimořádná událost, jaká se na ministerstvu ještě nikdy neřešila. Opravdu nevím, co vedlo paní doktorku Hojovcovou k tomu, že nejdříve podepsala rezignaci a pak tvrdí, že ten úkon byl neplatný. Tím podnětem jsem překvapen, ale považuji ho za důležitý a prověříme jej,“ řekl Právu Pospíšil.

Podle něho se k věci vyjádří jak nejvyšší státní zástupce, tak jeho náměstek, který se inkriminovaného jednání rovněž zúčastnil. „Až vyhodnotíme jednotlivé výpovědi, tak zaujmeme stanovisko, ale v tuto chvíli jej nebudu v žádném případě předjímat,“ poznamenal.

Hojovcová skončila v lednu ve funkci poté, co se díky rozhodnutí soudu vrátil na post olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvan. Uspěl totiž se správní žalobou proti postupu Pospíšila, který Ištvana v roce 2007 odvolal na návrh tehdejší nejvyšší žalobkyně Renaty Vesecké. Ministr tedy na základě verdiktu soudu Ištvana do funkce znovu jmenoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám