Hlavní obsah

Nejvyšší správní soud zamítl další stížnosti na volby

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší správní soud (NSS) v úterý rozhodl o dalších 17 stížnostech, které byly podány na průběh nedávných voleb do Sněmovny. Všechny byly zamítnuty či odmítnuty, informovala mluvčí NSS Sylva Dostálová.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Nejvyšší správní soud v Brně

Článek

Věcně se volební senát zabýval dvěma stížnostmi, ostatní zamítl pro nepřípustnost, opožděnost a další vady.

Senát se zabýval návrhem, jímž stěžovatel zpochybnil volbu kandidátů za TOP 09, neboť šlo podle něj o skrytou koalici s Liberální ekologickou stranou a Korunou Českou, takže na ni měla být uplatněna desetiprocentní omezující klauzule.

„Zákon nijak nebrání tomu, aby na kandidátce politické strany figurovali kandidáti jiných politických stran. Zvýšený práh pro vstup do sněmovny zákon vyžaduje pouze v případě, že se politické strany jako koalice formálně pro volby zaregistrují, což nebyl tento případ,” osvětlil rozhodnutí soudu předseda volebního senátu Tomáš Langášek.

Stejně NSS zamítl i stížnost poukazující na nedostatky v práci volební komise v jedné z obcí. Stížnost podal člen komise. „Po prozkoumání volební dokumentace však senát nakonec návrh zamítl, protože k porušení volebního zákona nedošlo,” uvedl soudce.

NSS nyní kvůli podezření z nepřesností přepočítává preferenční hlasy pro kandidáty ODS ve Středočeském kraji. [celá zpráva]

Celkem bylo podáno 78 stížností.

Reklama

Související články

Správní soud odmítl další stížnosti na volby

Nejvyšší správní soud (NSS) ve čtvrtek odmítl dalších 18 stížností souvisejících se sněmovními volbami. Důvody jsou mimo jiné opožděné podání či nepřípustnost....

Soud začíná přepočítávat hlasy pro ODS

Úmorná práce čeká na zaměstnance Nejvyššího správního soudu (NSS), do jehož brněnské budovy již několik dodávek převezlo hlasovací lístky z 915 okrsků...

Výběr článků

Načítám