Hlavní obsah

Nejvyšší soud zahltily bagatelní krádeže za nouzového stavu

Petr Kozelka, Právo, Petr Kozelka

Stovky případů krádeží z doby nouzového stavu mohly zcela zahltit rozhodování Nejvyššího soudu (NS). Ačkoli si jsou jednotlivé případy podobné jako vejce vejci, v případě, že na soud doputovaly v podobě stížnosti podané ministryní spravedlnosti, musel NS ke každé svolat veřejné zasedání. Novela trestního řádu ale úplné zahlcení soudu odvrátila tím, že soud nyní může rozhodovat neveřejně, tzv. od stolu.

Foto: Profimedia.cz

Budova Nejvyššího správního soudu v Brně

Článek

Počty ministerských stížností značně narostly v souvislosti s často drakonickými tresty, které soudy ukládaly za bagatelní krádeže housek nebo lahve alkoholu.

Než NS rozhodl, že se přísně mají za nouzového stavu vyhlášeného kvůli pandemii koronaviru trestat jen ti pachatelé, kteří se zmocnili například zdravotnického materiálu, poslala justice za mříže stovky drobných zlodějíčků.

Protože podstatná část dříve odsouzených už ztratila možnost podat ve lhůtě dovolání k NS, stala se ministerská stížnost pro porušení zákona jediným procesním řešením, jak původní rozsudky s vyšší trestní sazbou zvrátit.

Piráti a Starostové nevzdávají boj o další poslanecké křeslo. Obrátili se na Ústavní soud

Domácí

„Až doposud bylo nutné rozhodovat u NS ve veřejných zasedáních, obesílat kvůli účasti na zasedání všechny strany řízení, nezřídka se pak veřejné zasedání konalo také za účasti obviněného eskortovaného z věznice,“ popsal mluvčí NS Petr Tomíček.

„Veřejné soudní zasedání je tak z podstaty o poznání pomalejší a ekonomicky náročnější,” dodal.

Změnu trestního řádu iniciovali sami soudci NS.

„Ze šetření ministerstva spravedlnosti vyplynulo, že NS může letos a v příštím roce očekávat stovky podaných stížností pro porušení zákona, o kterých bude potřeba v zájmu spravedlivého výsledku soudního řízení co nejdříve rozhodnout,“ upozornil Tomíček.

Sbírka obecních a krajských předpisů bude, odmítl ÚS návrh senátorů

Domácí

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) stačila již podat na osm desítek stížností, dalších téměř 150 má již ministerstvo rozpracované. Soudci trestního kolegia NS zatím rozhodli o 43 stížnostech.

„Ve všech případech, ve kterých je možné už nyní informovat o výsledku řízení, konstatovaly senáty trestního kolegia NS porušení zákona v neprospěch obviněných,“ dodal Tomíček.

Zatímco v případě běžných bagatelních krádeží hrozí zlodějům dva roky vězení, pro případ nouzového stavu aplikovaly soudy přísnější paragraf s hrozícím trestem až osmi let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám