Hlavní obsah

Nejvyšší soud osvobodil dva manažery v kauze Opencard

Právo, Petr Kozelka
Brno
Aktualizováno

Tečku za stíháním dvou manažerů pražského dopravního podniku Tomášem Petanou a Janem Suntychem udělal ve středu Nejvyšší soud (NS), když už podruhé zrušil odsuzující verdikty, a navíc sám rozhodl tak, že oba muže obžaloby zcela zprostil. Před soudem muži stáli proto, že podle žalobce porušili své povinnosti v souvislosti s kauzou Opencard.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Tomáš Petana (druhý zleva) a Jan Suntych (vpravo) před Nejvyšším soudem.

Článek

Justice v procesu, který se vleče už pět let, původně oba manažery potrestala podmíněnými tresty za porušení povinnosti při správě cizího majetku. Petana, bývalý ředitel služeb, dostal 30 měsíců s odkladem na 30 měsíců a Suntych, někdejší vedoucí jednotky informatiky, byl potrestán dvouletou podmínkou s dvouletým odkladem.

Podle obžaloby v roce 2007 doporučili uzavřít smlouvu s firmou Haguess na dodávku softwaru ke kartám opencard, ačkoli předtím nestanovili předpokládanou hodnotu zakázky, nezjišťovali obvyklou cenu dodávky ani neporovnali obdobné zakázky realizované v Česku.

Státní zástupce tvrdil, že manažeři byli srozuměni s tím, že cena navržená firmou je nadhodnocená a smlouva je pro podnik nevýhodná, přičemž o rok později obdobně postupovali při přípravě další smlouvy. Škoda měla přesáhnout 20 miliónů korun.

NS už jednou ve prospěch obou mužů zasáhl, pražské soudy je ale znovu odsoudily. Senát v čele s Blankou Roušalovou proto rozhodl, že tentokrát už sám manažery obžaloby zprostí. „NS už minule naznačil, že má pochyby o tom, jestli zrovna tito obžalovaní by měli být před soudem. Na celou situaci je potřeba nahlížet optikou doby. Žalovaný skutek není trestným činem,“ prohlásili soudci.

Vinu odmítali

Oba manažeři před soudem svou vinu jednoznačně odmítli. „S přípravou smluv jsem neměl nic společného, nikde tam není můj podpis. Rozhodně se necítím vinen, dopravní podnik jsem v životě nepoškodil. Dlouhé řízení před soudy mě poškozuje nejen profesně, ale i v osobním životě,“ řekl u soudu Petana.

„Cítím se nevinen, dopravní podnik jsem nepoškodil. Projekt Opencard začal na úrovni magistrátu, tam došlo k zásadním vymezením v rovině technické i licenční. Projekt byl tvrdě řízen ze strany magistrátu, aby proběhl tak, jak proběhl. Já jsem ani cenu neřešil, mým úkolem byla technická stránka,“ prohlásil Suntych.

Projekt Opencard pochází z éry primátora Pavla Béma (ODS) a Prahu stál více než 1,7 miliardy korun. Karta měla mít řadu funkcí, nakonec však sloužila především jako tramvajenka. Současné vedení hlavního města projekt označilo za předražený a odmítlo v něm pokračovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám