Hlavní obsah

Nejvyšší podporu z prezidentských kandidátů má Zeman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejvyšší voličské preference prezidentských kandidátů má podle zářijového šetření CVVM Miloš Zeman s podporou 31 procent. Druhý je Jiří Drahoš jehož podporuje 18 procent a třetí Michal Horáček s podporou 14 procent.

Foto: David Ryneš, Novinky

Podpora prezidentských kandidátů

Článek

Za nimi je s odstupem senátor za ODS Jaroslav Kubera (dvě procenta), který však ještě svou kandidaturu nepotvrdil. Jednoprocentní podporu průzkum přisuzuje kandidátovi ODA Vratislavu Kulhánkovi a lékaři Marku Hilšerovi.

Dalších 28 procent dotázaných není rozhodnuto, komu by dali hlas.

Dle preferencí, které zahrnují všechny, kteří nevyloučili účast u voleb, je podpora Zemana 23 procent. Následuje Drahoš s 12 a Horáček s desetiprocentní podporou. U Hilšera, Kulhánka a Kubery jsou preference na úrovni jednoho procenta.

„V případě Miloše Zemana jeho podpora narůstá s věkem dotázaných a je výrazně vyšší u lidí, kteří sami sebe politicky řadí na levici či do levého středu,” uvedlo CVVM. Drahoš boduje u lidí s vysokoškolským vzděláním a Horáček oslovuje především mladší lidi do 30 let.

Nejpřijatelnější je Drahoš

Z hlediska průměru se tři kandidáti s nejvyššími preferencemi umístili na prvních třech místech a první tři místa zaujímají i z hlediska velikosti podílu odpovědí „zcela přijatelný“.

Nejpřijatelnějším kandidátem je Drahoš, následovaný Zemanem a Horáčkem. Míra přijatelnosti byla hodnocena na škále od 0 do 10, přičemž 0 značí absolutní nepřijatelnost kandidáta a 10 to, že je zcela přijatelný.

Drahoš získal průměr 5,9, Zeman 4,92 a Horáček 4,91. Zeman je přitom pro pětinu lidí (20,6 procenta) zcela nepřijatelný a 18,6 procenta lidí jej naopak označilo jako „zcela přijatelného“ kandidáta.

Voleb by se zúčastnilo 67 procent dotázaných.

Průzkum proběhl od 4. do 14. září a zapojilo se do něj 970 respondentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám