Hlavní obsah

Nejvyšší patra policie jsou prorostlá zločinem, tvrdí zpráva nejvyššího žalobce Zemana

Právo, Radka Kovářová

Policie je ve špatném stavu, zločin už prorostl do až vysokých míst sboru a to ochromuje boj proti němu. Toto ostré sdělení zaznělo s odkazem na informace olomouckého vrchního státního zastupitelství (VSZ) ve výroční zprávě za minulý rok nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

Foto: Petr Horník, Právo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Článek

Více než padesátistránkový dokument se věnuje vývoji kriminality v uplynulém roce a Zeman ji vyvěsil minulý týden na svůj web.

V pasáži, která se týká trestné činnosti policistů, konstatuje: „VSZ v Olomouci poukazuje na případy podezření z trestné činnosti policistů (úniky informací z trestních spisů, ovlivňování trestních řízení, organizovaná trestná činnost spočívající v obchodování s informacemi o trestních kauzách).“

„Tyto trestní věci jsou vysoce závažné, a to i s přihlédnutím k tomu, že řada případů ukazuje na špatný stav Policie ČR a na rozsáhlé prorůstání zločinu či klientelistických vazeb do struktur Policie ČR (příp. i Generální inspekce bezpečnostních sborů - GIBS), a to i do vysokých pozic, kde se koncentrují důvěrné a citlivé informace o trestních kauzách, což fakticky znemožňuje úspěšný a účinný boj se zločinem,“ uvádí doslova.

Problémové Olomoucko

Ve zprávě není zmíněný žádný konkrétní příklad, ale dá se usuzovat, že olomoučtí žalobci narážejí na kauzu Vidkun.

Detektivové ÚOOZ v něm od loňského podzimu stíhají bývalého náměstka olomouckého policejního ředitele Karla Kadlece, tehdejšího šéfa odboru olomoucké hospodářské kriminálky Radka Petrůje, vlivného olomouckého podnikatele Ivana Kyselého a olomouckého hejtmana za ČSSD Jiřího Rozbořila.

ÚOOZ policisty podezírá, že za peníze vynášeli informace a ovlivňovali některé kauzy. Všichni obvinění vinu odmítají.

Případ prověřovala už před čtyřmi lety inspekce, ta jej ale tehdy odložila. Po kritice pak odstoupil šéf GIBS Ivan Bílek.

Kauza Vidkun se přitom začala znovu skloňovat v souvislosti s reorganizací policie, kvůli které od policie na konci června odešel šéf ÚOOZ Robert Šlachta. Ten také prohlásil, že vedení policie nedůvěřuje.

Jeho někdejší podřízený, šéf olomoucké expozitury ÚOOZ Jiří Komárek pak veřejně nařkl policejního prezidenta Tomáše Tuhého z „brutálního úniku informací“.

Důkazy, které prý vyplynuly z kauzy Vidkun, chtěl předložit sněmovnímu výboru pro bezpečnost, ale nakonec nedostal příležitost. Tuhý se brání trestním oznámením pro pomluvu a policejním bojem se bude zabývat poslanecká vyšetřovací komise. Policejní reforma a odchod Šlachty rozhádala i vládní koalici.

Reklama

Související články

Policejní reforma se odkládá

Reforma policie, která rozhádala vládní koalici, se odloží z 1. července na 1. srpna. Novinářům to po jednání Bezpečnostní rady státu (BRS) řekl vicepremiér...

Šlachta si odchod od policie ještě rozmyslí

Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta si chce ještě promyslet svůj odchod od policie kvůli posunutí reorganizace na srpen. Zatím...

Výběr článků

Načítám