Hlavní obsah

Nejvyšší kontrolor Dohnal má opět v patách policii

Praha
Aktualizováno

Policie v úterý zahájila trestní řízení v další kauze prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Františka Dohnala. Tentokrát prověřuje, zda se při sjednání nájmu na nebytové prostory v budově TOKOVO v Praze 7 nedopustil porušení povinnosti při správě cizího majetku. Informoval o tom náměstek obvodní státní zástupkyně pro Prahu 7 Pavel Polák.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident NKÚ František Dohnal

Článek

Dohnal čelí v poslední době velkým tlakům. V srpnu byl u Obvodního soudu pro Prahu 7 zatím nepravomocně odsouzen k osmiměsíčnímu trestu podmíněnému na zkušební dobu 18 měsíců. K soudu jej pohnali poslanci, kterým se nelíbí, že jim Dohnal nedal podklady pro audit zpochybňovaného hospodaření jeho úřadu.

Spor mezi poslanci a šéfem NKÚ se táhne od roku 2009, kdy kolegium úřadu přijalo usnesení, podle něhož se NKÚ nechoval hospodárně. Poslanci následně požádali Dohnala o spolupráci. Ten však odmítl vydat podklady.

Dohnal: Státní kontrolory nemohou kontrolovat poslanci

Dohnal se tehdy bránil tím, že kontrolu by neměli provádět poslanci, ale zahraniční odborníci. Zákon o NKÚ podle něj nenastavuje procesní pravidla, neřeší tedy například otázku podjatosti členů kontrolního výboru, jejich pravomoci nakládat s dokumenty úřadu nebo případné odvolání proti jejich závěrům.

Verdikt obvodního soudu vedl premiéra Petra Nečase (ODS) k vyjádření, že Dohnalova pozice je již neobhajitelná. Dohnal ovšem čeká na konečný rozsudek, pokud bude uznán vinným, ve funkci skončí.

Jeden soud vyhrál

Podle Dohnala jsou nařčení vůči jeho osobě manipulativní. Tvrdí, že politici na něj činí tlaky, protože odmítá jejich lobby, která usilují o dosazení jejich lidí na významných postech Nejvyššího kontrolního úřadu.

Jeden verdikt už ale hraje také v Dohnalův prospěch. Obvodní soud pro Prahu 7 jej nedávno zprostil obžaloby z využívání nepřiměřeně luxusních bytů. Případem se bude ještě zabývat odvolací pražský městský soud.

Dohnal čelí i trestnímu oznámení kvůli zpronevěře. Předseda kontrolního výboru Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) ho podal proto, že podle něj prezident úřadu hradil ze státních peněz služební cesty i pro svou manželku.

Reklama

Výběr článků

Načítám