Hlavní obsah

Největší korupce je v zemích zmítaných válkou, v ČR dál roste

Česká republika letos klesla v hodnocení míry korupce 180 zemí sledovaných mezinárodní organizací Transparency International (TI) o sedm příček na 52. místo. Nejhorší sitauce je v zemích zmítaných válkou jako je Somálsko, Afghánistán a Irák.

Foto: Novinky

Článek

Somálsko, Afghánistán a Irák jsou země s největší korupcí na světě. Plyne to z aktuálního žebříčku organizace Transparency International. Na samém konci žebříčku se pohybují i další země s konflikty na svém území, jako je Súdán. Velká korupce panuje i v Barmě ovládané pučisty.

„Kde jsou základní instituce slabé, nebo neexistují, je korupční spirála mimo kontrolu," uvedla šéfka organizace Huguette Labelleová a dodala: "Mezinárodní společenství musí najít účinné způsoby, jako pomoci válkou postiženým zemím rozvinout a udržovat vlastní instituce."

„Zakořeněná korupce vyžaduje pečlivý dozor parlamentů, a zároveň účinnou justici, nezávislé a řádné audity, důrazné prosazování zákona, transparentnost ve veřejných rozpočtech... a také prostor pro nezávislá média," vysvětlila Labelleová.

Krize korupci zhoršuje

Upozornila, že k růstu korupce přispívá i současná ekonomická krize: „V době velkých stimulačních balíčků a rychlého vyplácení veřejných fondů k zajištění klidu je nutné odhalit, kde korupce blokuje dobrou vládu a odpovědnost.“

Nejméně zkorumpovaný je Nový Zéland, následují Dánsko, Singapur, Švédsko a Švýcarsko. Tento výsledek odráží podle zprávy politickou stabilitu, dlouhodobou kontrolu a regulaci střetů zájmů a fungující veřejné instituce. Před Českou republikou se v hodnocení umístily země jako Maďarsko, Kostarika, Botswana, Chile nebo Slovinsko.

Česko je na 52. místě s hodnocením 4,9 (podle stupnice 0-10, kde 0 znamená nejvyšší míru korupce a 10 označuje zemi téměř bez korupce). Česko v rámci EU zaostává za západními státy i svými sousedy kromě Slovenska. Řadí se k více než dvěma třetinám zemí, které mají hodnotu indexu nižší než pět.

pořadízeměpočet bodů
1.Nový Zéland9,4
2Dánsko9,3
3.-4.Singapur9,2
3.-4.Švédsko9,2
5.Švýcarsko9
6.-7.Finsko8,9
6.-7.Nizozemsko8,9
8.-10.Austrálie8,7
8.-10.Kanada8,7
8.-10.Island8,7
49.-51.Bhútán, Jordánsko, Polsko5,0
52.-53.ČR4,9
52.-53.Litva4,9
179.Afghánistán1,3
180.Somálsko1,1

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám