Hlavní obsah

Největší jezdecká socha Evropy ze vzduchu a z bezprostřední blízkosti

Praha

Z vršku kopce Vítkov na pražském Žižkově se rozhlíží na Prahu i do širého okolí bronzový Jan Žižka na statném koni. Monumentální umělecké dílo bylo odhaleno 14. července 1950. Je největší jezdeckou sochou v ČR, největší v Evropě, a dokonce jednou z největších na světě. Útroby sochy údajně pojmou 14 lidí.

Největší jezdecká socha Evropy ze vzduchu v bezprostřední blízkostiVideo: Novinky

 
Článek

Záběry zachycují detaily sochy i výhled na Prahu, na kterou hrdě dohlíží z 270 metrů statný husitský vojevůdce s palcátem a páskou přes oko. Monumentální socha Jana Žižky z Trocnova je součástí Národního památníku. Nejslavnější husita zde zvítězil nad křižáckými vojsky v bitvě na Vítkově v roce 1420.

Foto: Novinky

Socha Jana Žižky byla odhalena ve výroční den bitvy na Vítkově 14. července 1950.

Socha byla zhotovena v dílně sochaře Bohumila Kafky. Bronzový kolos vážící 16 a půl tuny svou velikostí mezi jezdeckými sochami patří na první příčku, nejvyšší jezdeckou sochou na světě se ale nikdy nestal. Rozměry pomníku jsou přesto úctyhodné. Do výšky dosahuje devíti metrů, široká je pět metrů a na délku má 9,6 metru.

Socha Jana Žižky prošla opravou

Za více než 60 let se na soše podepsal zub času. Hlavním problémem byla pokročilá koroze a do sochy zatékalo. Restaurátoři se proto pustili do její opravy, která započala už roku 2008 a naplno se rozjela v dubnu 2010. Za hlavní příčinu problémů byla považována nevhodná vnitřní konstrukce sochy, u které se první potíže objevily už 15 let po jejím odhalení. Opravily se spoje mezi jednotlivými díly, restaurátoři vyměnili téměř pět tisíc šroubů, svařili nohy koně a patinovali povrch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám