Hlavní obsah

Nejpopulárnějším partajním předsedou je Babiš, oslovuje i voliče komunistů a Okamury

Novinky, jas

Nejpopulárnějším předsedou stran zastoupených ve Sněmovně je podle šetření STEM premiér v demisi a lídr ANO Andrej Babiš, jehož kladně hodnotí 48 procent lidí. Za ním následují předseda Pirátů Ivan Bartoš (36 procent) a zakladatel SPD Tomio Okamura (35 procent).

Foto: David Ryneš, Novinky

Důvěra stranickým představitelům

Článek

Nový předseda sociálních demokratů Jan Hamáček má podle průzkumu sympatie 33 procent dotázaných, lídr KSČM Vojtěch Filip 28 procent a šéf lidovců Pavel Bělobrádek bodoval u 27 procent respondentů.

Vyrovnanost v nižších patrech dokumentují výsledky předsedy ODS Petra Fialy, na něhož má kladný názor 25 procent lidí, což je o procentní bod více, než mají lídři TOP 09, respektive STAN Jiří Pospíšil a Petr Gazdík.

„Mezi příznivci 'vlastní' strany je nejlépe hodnocen Andrej Babiš sympatizanty hnutí ANO (97 procent pozitivních názorů). Na devadesátiprocentní úrovni je dále hodnocení Petra Fialy u stoupenců ODS, Tomia Okamury u SPD a Ivana Bartoše u Pirátů,” uvedla agentura.

Populární Babiš

Babiš je pozitivně hodnocen i od zhruba poloviny sympatizantů KSČM a SPD. Okamuru naopak kladně vnímají i příznivci ANO a komunistů.

„U Vojtěcha Filipa tato vazba neplatí, poněkud častěji jej vidí pozitivně pouze příznivci SPD a ČSSD,” plyne z průzkumu. Určitá sounáležitost je podle agentury patrná i u vnímání předsedů stran tzv. demokratického bloku (ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN).

„Poměrně vysokou míru ocenění mezi příznivci těchto stran má i Ivan Bartoš,” plyne z šetření.

Hamáček může spoléhat i na podporu ze strany sympatizantů KDU-ČSL a KSČM.

Průzkum proběhl od 1. do 8. února a zapojilo se do něj 1028 respondentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám