Hlavní obsah

Nejlepší reklama na manželství: Je to lék na předčasnou smrt

Právo, Jan Martinek

Chcete-li snížit pravděpodobnost, že dříve zemřete, vstupte do manželství. Podle analýzy, kterou zveřejnil Český statistický úřad, je celková úmrtnost statisticky nejvyšší u svobodných, naopak nejlépe na tom jsou ženatí muži a vdané ženy.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Obecně platí, že nejnižší úroveň úmrtnosti mají muži a ženy žijící v manželství a nejvyšší úmrtností jsou postiženy osoby svobodné. V posledních pěti letech byla u ženatých mužů nižší úmrtnost v porovnání s ostatními rodinnými stavy o 18 procent, u žen to bylo 27 procent,“ uvedla na tiskové konferenci Markéta Šafusová z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Sňatkem podle ní lidé sníží pravděpodobnost úmrtí na cirhózu jater, sebevraždy a nehody. Naopak nejmenší rozdíl mezi ženatými a svobodnými je u úmrtí na zhoubné nádory. „S nadsázkou se dá říct, že před smrtí na zhoubný nádor vás sňatek neochrání,“ uvedla Šafusová.

V ČR loni žilo nejvíce lidí od druhé světové války

Domácí

U svobodných mužů byla celková úmrtnost vyšší o 56 procent, u žen o 39 procent. Zdaleka nejhůře na tom jsou u arteriosklerózy, chřipky a záněty plic, kde úmrtnost převyšovala ostatní stavy o 103 procent, u nehod pak o 97 procent. Na chronická onemocnění jater a cirhózu nejvíce umírají rozvedení lidé, sebevraždy nejčastěji páchají ovdovělí.

Podle analýzy ČSÚ v minulém roce zemřelo 112 920 obyvatel ČR, měsíčně umírá v průměru 9000 osob. Čechy nejčastěji zabíjejí nemoci srdce, v roce 2018 činily 32 procent ze všech úmrtí, na druhém místě jsou zhoubné nádory s 25 procenty. Trojici nejčastějších příčin uzavírají cévní nemoci mozku (7 %), čtvrtou nejčastější příčinou smrti byla cukrovka (4 %).

Počet úmrtí na cévní nemoci mozku se snížil o polovinu
Marek Rojíček, ČSÚ

Co se týče nádorových onemocnění, nejčastější příčinou úmrtí byla rakovina plic, která u mužů tvořila pětinu všech úmrtí, a u žen 15 procent, přičemž ještě v roce 2013 byl nejčastější příčinou úmrtí u žen na rakovinu nádor prsu.

Nejvíce otrav v prosinci

Celkově však úroveň úmrtnosti v čase klesá. „Počet úmrtí na cévní nemoci mozku se mezi roky 2009 a 2018 snížil o polovinu,“ řekl předseda ČSÚ Marek Rojíček.

O deset procent poklesla i úmrtnost mužů na nemoci srdce, u žen dokonce o 15 procent, muži i ženy umírají méně i na zhoubné nádory (muži o 18 %, ženy o 12 %).

Češi žijí ve zdraví o dva roky méně, než je evropský průměr

Domácí

Nejčastěji lidé obecně umírají v únoru, nejméně v červnu, tato statistika se ovšem netýká nehod: těch je naopak v únoru nejméně. Na dopravní nehody loni nejvíce lidé umírali v září, v prosinci je zase zaznamenaný nejvyšší počet náhodných otrav, zejména alkoholem.

„Zřejmě to může mít souvislost se svátky, ale je to jen spekulace, není to vědecky podložené,“ uvedla Šafusová. V prosinci zase lidé nejméně páchají sebevraždy, naopak nejvíce lidí si sahá na život na jaře a na začátku léta. Červenec také dominuje v počtu náhodných utonutí, kterých je nejméně v říjnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám