Hlavní obsah

Nefunkční registr nás denně stojí tisíce korun, stěžují si dopravci

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nefungující centrální registr vozidel nejenže rozezlil motoristy, kteří museli bez výsledku čekat dlouhé hodiny na úřadech, ale ozvali se už i dopravci. Ti si stěžují na finanční škody v řádech tisíců korun denně. Není vyloučeno, že se s žádostí o náhradu vzniklé škody dopravci obrátí na ministerstvo dopravy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle Martina Felixe ze sdružení automobilových dopravců ČESMAD Bohemia začínají pokračující problémy způsobovat dopravcům „vážné finanční škody“. Skutečnost, že některé společnosti na svá vozidla například nedostanou registrační značku a nemohou proto vyjet, vedou totiž například k neplnění smluv s odběrateli.

Problémy však mají společnosti také s leasingem. „Nemožnost přihlásit právě dodané vozidlo nyní nejen komplikuje plnění nasmlouvaných závazků, ale na leasingových splátkách přichází dopravci denně o tisíce korun,“ uvedl Felix a upozornil, že obnova vozového parku dopravních společností je dlouhodobá záležitost, u níž nelze ovlivnit přesnou dobu dodání vozidel, a proto se společnosti nemohly případnému výpadku přizpůsobit.

Je to neomluvitelné, tvrdí dopravci

Problémy s registrem začaly už v pondělí ráno brzy po spuštění. Přestože ministerstvo dopravy v úterý opakovaně ujišťovalo, že systém za několik desítek miliónů korun funguje, samotní uživatelé registru i úředníci si stěžovali na chyby. Systém podle nich například zaměňuje některá data, jako je objem motoru nebo barva karoserie.

Ministr dopravy Pavel Dobeš se sice už v pondělí za výpadek omluvil, podle Felixe to ale nestačí. „Je neomluvitelné, že ministerstvo o možných problémech vědělo měsíce dopředu, a přesto spuštění systému nezvládlo,“ uvedla. Nevylučuje proto, že se budou jednotliví dopravci obracet na úřad s žádostí o náhradu vzniklé škody. „ČESMAD Bohemia bude poskytovat podporu svým členům, kteří se obrátí na stát se žádostí o náhradu škody,“ informoval.

Podle nejnovějších informací se nepodařilo chyby odstranit ani ve středu. Náměstek ministra Miroslav Drobný však prostřednictvím ČTK ujistil, že by problémy měly být do začátku příštího týdne vyřešeny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám