Hlavní obsah

Nedůstojné, kritizují rektoři Zemanovo rozhodnutí nepozvat dva z nich na Hrad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká konference rektorů (ČKR) v pátek odsoudila rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana nepozvat na Pražský hrad u příležitosti oslav státního svátku vzniku Československa dvojici rektorů. Prezident stejně jako v minulých dvou letech nepozval rektory Masarykovy a Jihočeské univerzity Mikuláše Beka a Libora Grubhoffera. Z vyjádření některých rektorů vyplývá, že se dohodli, že na Hrad nepůjdou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Vzhledem k přetrvávající situaci, kdy na slavnostní shromáždění k výročí vzniku Československé republiky nejsou opakovaně zváni rektoři dvou vysokých škol, ve shodě s ostatními rektory nepovažuji za možné se tohoto shromáždění zúčastnit,” uvedl například rektor Ostravské univerzity Jan Lata.

„Česká konference rektorů zásadně nesouhlasí s takovýmto postupem a považuje ho v souvislosti se státním svátkem republiky za zcela nedůstojný,” uvedla ČKR v tiskovém prohlášení.

Výběr hostů na takovéto shromáždění nemůže být podle ní ovlivňován případnými neshodami z minulosti.

Bek svého času nenechal Zemana vystoupit ve škole z obavy před volební agitací a Grubhoffer se zastal Martina C. Putny, kterého prezident odmítal jmenovat profesorem.

Můžu pozvat, koho chci, oponuje Zeman

„Když jsem zrušil pozvání norské velvyslankyně, mnoho českých politiků pravdivě konstatovalo, že prezident má právo pozvat, koho chce. Stejně tak nikomu neberu právo, pokud pozván byl, aby to odmítl. Žijeme ve svobodné společnosti,“ komentoval rozhodnutí v pátek Zeman, aniž by se vyjádřil k tomu, že pozvánku neposlal dvěma rektorům, s nimiž má osobní spor.

O tom, že se postoj hlavy státu zřejmě nezmění, svědčilo už letní předávání jmenovacího dekretu znovuzvolenému rektorovi Masarykovy univerzity ministryní školství Kateřinou Valachovou (ČSSD). Tradičně předává jmenovací dekrety rektorům Zeman na Hradě.

Bek s pozvánkou na 28. října ani nepočítal. "Mě to nepřekvapilo. Naopak kdybych to pozvání dostal, tak by to hodně překvapilo všechny mé známé, kteří by si mysleli, že jsem musel udělat něco strašného," řekl. V době státního svátku bude na pracovní cestě s univerzitní delegací v Izraeli. Svátek se chystá oslavit na české ambasádě v Tel Avivu.

Loni řada rektorů na Hrad nepřišla. Z účasti se ale většinou omluvili kvůli jiným povinnostem, nikoliv na protest kvůli selekci zvaných. Ani letos ČKR k bojkotu akce nevyzývá.

Anketa

Je podle vás správné, aby prezidentovy osobní preference měly vliv na to, kdo se zúčastní oslav na Pražském hradě?
Ano
62,4 %
Ne
37,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3045 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám