Hlavní obsah

Nedostatek sester je největší problém, shodli se prezident a ministr Vojtěch

Nedostatek zdravotních sester je největším současným problémem českého zdravotnictví, shodli se na sobotním jednání v Lánech ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) s prezidentem Milošem Zemanem a jeho expertním týmem na zdravotnictví.

Foto: Petr Horník, Právo

Budoucím sestřičkám začíná praxe v orlickoústecké nemocnici. Každý rok je jich o něco méně.

Článek

Vojtěch nastínil prezidentovi, jak chce vláda letos situaci zlepšovat. Na jednání probírali i postavení praktických lékařů, elektronizaci zdravotnictví nebo dostupnost léků. Novinářům to po skončení schůzky řekl ministr Vojtěch.

"V tomto roce chceme podpořit personál, který je nejvíce problematický a nedostatkový, a to jsou zejména zdravotní sestry ve směnném provozu a nižší zdravotnický personál," řekl ministr. Letos je podle něj připraveno navýšení poplatku za tzv. směnnost o 5000 korun a pro sanitáře o 2000 korun.

Dostupnost léků

Ministr také prý na schůzce přednesl plánovanou reformu, jež má posílit pozici praktických lékařů. "Měl by se starat o pacienty, měl by mít určitou ordinační dobu a případně sloužit pohotovosti v rámci nemocnic tak, aby možná trochu odlehčil přetíženým urgentním příjmům v nemocnicích," řekl Vojtěch.

Dalším tématem byla elektronizace zdravotnictví. "Byl prakticky jednotný názor, že je naprosto nezbytná. Byl oceněn projekt elektronického receptu," řekl ministr. Účastníky jednání prý seznámil s dalšími kroky a plány v této oblasti.

Pokud jde o dostupnost léků, například těch na vzácná onemocnění, měla by změna podle ministra zlepšit jejich dostupnost. Prezidenta a jeho tým seznámil i s tím, v jaké situaci je aktuálně systém veřejného zdravotního pojištění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám