Hlavní obsah

Nedokonalost zákona asi patology osvobodí

Novinky, Václav Pergl
PRAHA

Čeští lékaři, kteří byli zadrženi na Slovensku kvůli podezření z nelegálního vývozu lidských orgánů a obviněni z trestného činu, se možná vyhnou vězení. Za stejný čin by jim ale v ČR hrozilo až osm let vězení. Důvodem vyhnutí se trestu je díra ve slovenských zákonech, které neupravují podmínky pro převoz lidských tělesných vzorků do jiné země.

Foto: Radim Kašpar

Kraje ve volebním roce 2012

Článek

Oba muže poslala ve čtvrtek skalická soudkyně do vazby. "Pokud by se něco takového stalo v ČR, lékaři by byli velmi přísně potrestáni," řekla Právu v pondělí Eva Pokorná, předsedkyně České transplantační medicíny.

Uvedla, že v ČR je tkáňová banka, která je jediná určena k zajišťování odběrů včetně jejich distribuce, a to i do zahraničí. Tato banka může být součástí nemocnice poskytující specializovanou péči.

Pokud by někdo zákon porušil, může být potrestán pokutou až 100 tisíc korun. Kdo by provedl v rozporu se zákonem odběr tkání z těla mrtvého, může jít do vězení až na dva roky. "V případě, že by tkáně odebral a měl z toho velký prospěch, nebo takový čin spáchal ve spojení s organizovanou skupinou působící ve více státech, trest odnětí svobody může být dokonce od 2 do 8 let," uvedla Pokorná.

Výpovědi se lišily

Při výslechu se výpovědi zadržených lékařů lišily. Podle ČTK zatímco jeden z obviněných lékařů tvrdil, že vzorky tkáně a krve chtěl propašovat přes slovensko-českou hranici pro vlastní potřebu, druhý obviněný uvedl, že kontraband byl určen pro zahraniční firmu.

Policie uvedla, že jde o lékaře Josefa K. (68) z Uherského Hradiště a Richarda Z. (56) z Kostelce. Richarda Z. zadrželi slovenští celníci na přechodu ve Skalici poté, co v jeho autě nalezli přenosné chladící boxy s 16 plastovými nádobami a 17 zkumavkami, v nichž byly blány osrdečníku, kostní štěpy a krev.

Nejspíš pocházely z těl zesnulých z patologie ve skalické nemocnici, kde starší lékař pracoval jako zástupce primáře a mladší prý vypomáhal jako zastupující patolog. Cílovou zemí pro odebrané orgány bylo údajně Německo.

Reklama

Výběr článků

Načítám