Hlavní obsah

Neckář se chce soudit kvůli tvrzení o spolupráci s StB

PRAHA

Jan Neckář v úterý oznámil, že se spolu s bratrem Václavem hodlají soudně bránit tvrzení, že zpěvák spolupracoval s komunistickou StB. Podle něj je informace o spolupráci Václava Neckáře uměle vyrobená orgány StB a nezakládá se na pravdě.

Článek

Podle informací Lidových novin (LN) byl Václav Neckář evidován jako důvěrník StB s krycím jménem Bacil od roku 1978. Deník to uvedl v pondělí s odvoláním na dokumenty, které nalezl v archivech ministerstva vnitra. [celá zpráva]

"Je skandální, kam až sahá novinářský hyenismus, když si ke zveřejnění obvinění založených na uměle vytvořených estébáckých materiálech, které mají likvidační charakter a ovlivní život nevinného a jeho rodiny zásadním způsobem, vyberou nemocného člověka, který se jen stěží může bránit," uvedl v úterním prohlášení zpěvákův bratr.

Podle něho pokračují některé sdělovací prostředky "zdatně v praktikách bývalé Státní bezpečnosti a její odkaz přenášejí do dnešních dob jako její prokleté dědictví".

Václav Neckář měl podle LN původně donášet na manažera své hudební skupiny Bacily Hanuše Bunzela a v červnu 1978 kromě jiného údajně přinesl dvě zprávy z okolí Marty Kubišové. Zpěvačka a signatářka Charty 77 ale v médiích uvedla, že těmto informacím příliš nevěří.

Zpěvák se ke kauze zatím nevyjádřil, podle jeho vlastních slov mu údajně po mozkové příhodě z roku 2002 dělá potíže udržet při rozhovoru koncentraci. Jan Neckář doufá, že jméno jeho bratra bude očištěno nezávislými soudy.

Informace o spolupráci Neckáře s StB v pondělí nepotěšila ani pořadatele hudebního festivalu v Trutnově, kde měl zpěvák vystoupit jako s jedna z hvězd letošního ročníku. Pořadatelé nyní nevědí, zda na něm Neckáře nechají skutečně vystoupit, ale chtějí mu dát možnost vysvětlit celý případ ve "festivalovém samizdatu", který každoročně vydávají.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám